Egészség
Négy ital, amelyeket el kell felejtenie az egészség érdekében
Az egészséges táplálkozás része, hogy odafigyelünk arra, amit iszunk

De csak azért, mert egy ital jó hírében áll, még nem jelenti azt, hogy valóban az.
Palackozott zöld gyümölcslevek
Károsíthatják a hosszú élettartamra irányuló erőfeszítéseket - mondja Brianna Wieser, dietetikus, számol be a pravda.ru.
„Sok kereskedelmi forgalomban kapható zöld gyümölcslé tartalmaz gyümölcsöt, alma-, ananász- vagy banánpürét, amelyet az íz fokozására használnak” - magyarázza. „Ez jelentősen növeli a cukortartalmat, miközben eltávolítja az egész gyümölcsökben és zöldségekben található rostok nagy részét vagy egészét.”
Rost nélkül a szervezet gyorsan felszívja a természetes cukrokat, ami a vércukorszint emelkedését vagy csökkenését okozza.
„Idővel ezek az anyagcsere-ingadozások alááshatják az energiaegyensúly, a szív- és érrendszeri egészség és a stabil testsúly fenntartására irányuló erőfeszítéseket - amelyek mindegyike szükséges az egészséges öregedéshez” - jegyzi meg Wieser.
Jobb zöldeket enni, mint inni, de ha csak zöldlére van szüksége, készítse el saját maga, az édes gyümölcs mennyiségét minimálisra csökkentve.
„Természetes” energiaitalok
Míg egyes energiaitalok egyértelműen tele vannak cukorral, mások egészséges, „természetes” italnak próbálják álcázni magukat. Természetes energialöketet vagy „tiszta koffeint” ígérhetnek, de sok energiaital még mindig tele van mesterséges édesítőszerekkel és szintetikus stimulánsokkal, amelyek komoly károkat okozhatnak a hormonokban, az alvásban és az anyagcserében is.
Ezenkívül, mivel az energiaitalok magas koffeintartalmúak, fogyasztásuk megnövekedett kortizolszinthez, megnövekedett vérnyomáshoz, szorongáshoz és akár szívbetegségek kockázatához is vezethet, különösen rendszeres fogyasztás esetén.
Vitaminos víz
Ezek a vitaminokkal és elektrolitokkal dúsított italok nagyszerű módja annak, hogy hidratált maradjunk, és biztosítsuk a napi vitaminok bevitelét. De ezeknek a termékeknek magas a hozzáadott cukortartalma - mondja Lindsay-Adler.
Például egyes vitaminos vizek 26 gramm cukrot tartalmaznak - több mint hat teáskanálnyit!
„A cukros italok hosszú ideig tartó rendszeres fogyasztása számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve a súlygyarapodást, az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket és a fogszuvasodást” - magyarázza Lindsay-Adler. „Ezenkívül a vitaminos vízben lévő vitaminok idővel lebomlanak és kevésbé hatékonyak, különösen a vízben oldódó vitaminok. Ez a lebomlás csökkenti hatékonyságukat a friss, teljes értékű élelmiszerekből származó vitaminok fogyasztásához képest.”
Ezenkívül a vitaminos víz olyan vitaminokat tartalmaz, amelyeket a legtöbben már bőségesen kapunk étrendünkből - jegyzi meg. Ehelyett cserélje ki a vitaminos vizet valódi gyümölccsel édesített vízre az egészségesebb megoldás érdekében.
Kombucha
A Kombucha egy probiotikumokkal teli erjesztett tea, amelyet gyakran fogyasztanak a bélrendszer egészségét, az emésztést és az immunitást támogató képessége miatt – ezek mind a hosszú élettartam kulcsfontosságú elemei. De probiotikus előnyei ellenére sok palackozott kombuchát édesítenek az íz fokozása érdekében, és egyes márkák adagonként több mint 10-12 gramm cukrot tartalmaznak.
A magas cukorbevitel rövidebb élettartammal és a krónikus betegségek nagyobb kockázatával jár. Ezenkívül a kombucha savassága idővel erodálhatja a fogzománcot, természetes koffeinje és hisztaminja pedig súlyosbíthatja a szorongásra, savas refluxra vagy ételérzékenységre hajlamos emberek problémáit.