Egészség
A korai görögdinnye nem mindig egészséges
Mi alapján válasszunk, hogy ne mérgezzük meg magunkat?

A görögdinnye nagyon egészséges termék. Sok szükséges mikroelemet tartalmaz: kalciumot, magnéziumot, káliumot, pektint, glükózt, fruktózt és szacharózt, valamint folsavat és rostokat.
Sokan már örömmel vásárolják ezt az édes csemegét, sietve kényeztetik magukat és gyermekeiket vitaminokkal és ízekkel.
Úgy döntöttünk, hogy beszélünk egy szakértővel, hogy nyugodtan vásárolhatjuk-e a nyár elején, és mire kell figyelni, hogy ne ártsunk az egészségünknek.
Ismert, hogy a görögdinnye önmagában elég lassan növekszik. Először a hajtások és a magok alakulnak ki, majd a gyümölcs kezd megtelni. Mivel a növény nagy és lédús, ezért elég sok időre van szüksége az éréshez. Természetes körülmények között a görögdinnye gyümölcsei csak augusztus közepére – szeptember elejére érnek be. Nem minden gazda hajlandó ilyen hosszú ideig várni, ezért különböző módszerekkel próbálnak segíteni a növénynek – sokan trágyázzák és különböző, néha nem teljesen hasznos anyagokkal stimulálják a növekedést.
Ahogy Gauhar Katkenova, az Almatói Városi Higiéniai és Epidemiológiai Ellenőrzési Osztály helyettes vezetője elmondta, a görögdinnye minőségének és biztonságának ellenőrzését a nagyváros területén a területi higiéniai és epidemiológiai ellenőrzési osztályok szakemberei végzik.
„A szakemberek figyelemmel kísérik a dinnyék útját a termesztéstől a piacokon, a szupermarketekben és az ideiglenes kereskedelmi pontokon keresztül. A felügyelet keretében ellenőrzik a termékek biztonságát igazoló dokumentumok meglétét, valamint mintákat vesznek a nitrátok és más káros anyagok tartalmának vizsgálatára” – mondta Gauhar Katkenova, az Almaty városi szaniter-epidemiológiai ellenőrzési osztály helyettes vezetője.
A szakember azt javasolja, hogy a görögdinnyét inkább ősz közeledtével vásároljuk meg, mivel ilyenkor a gyümölcsök általában természetes úton érnek be. A májusban és júniusban a polcokra kerülő korai görögdinnyék növekedésserkentőket tartalmazhatnak, és magasabb nitráttartalommal rendelkezhetnek.
„A mérgezések fő okai a magas nitrátkoncentráció és a helytelen tárolási vagy darabolási körülmények” – tette hozzá Gauhar Katkenova.
Mire kell figyelni a görögdinnye vásárlásakor?
A Sanvrach azt tanácsolja, hogy görögdinnyét hivatalos kereskedelmi helyeken vásároljunk, ahol higiénikus körülmények vannak és a termékekhez dokumentumok is tartoznak. A görögdinnyének épnek kell lennie, sérülés, repedés és horpadás nélkül.
Az érett görögdinnye száraz farkincával rendelkezik, kopogáskor csengő hangot ad, és jól látható „földes oldala” van (sárga folt az oldalon, ahol a görögdinnye a földön feküdt).
„A megvágott gyümölcsök értékesítése nem megengedett. A héjnak sérülésmentesnek és egyenletes színűnek kell lennie. Ha könnyedén megkopogtatjuk a görögdinnyét, tompa, mély hangot kell hallani – ez a gyümölcs érettségének jele. Kerüljük a „felvágott” vagy korhadt farkú görögdinnyéket, mert lehetséges, hogy belső erjedési folyamat zajlik bennük. El is kérhetjük az eladótól a termékre vonatkozó dokumentumokat” – tette hozzá az egészségügyi tisztviselő.