Egészség

Kiderült, kinek veszélyes a penészes sajt

A penész súlyos reakciókat válthat ki és megzavarhatja az emésztést

A nemespenészes sajtok régóta közismert csemegének számítanak, de nem mindenkinek valók. Egy táplálkozási szakértő arra figyelmeztetett, hogy az ilyen termékek ellenjavalltak allergiások, legyengült immunrendszerűek, terhes nők és gyermekek számára - a penész súlyos reakciókat okozhat és megzavarhatja az emésztést - írja a Sports.kz.

Kiderült, kinek veszélyes a penészes sajt
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/PhotoAlto/AltoPress/I. Rozenbaum & L. Mouton

Elmondása szerint a termék pikáns aromával, gombaízzel, krémes állaggal rendelkezik, és védelmet nyújt a nemkívánatos kórokozókkal szemben. A gombák létfontosságú tevékenységének eredményeként a fehérjék és anyagok emészthetőbb összetevőkre bomlanak szét számunkra: aminosavakra és zsírsavakra.

„De mi a helyzet azzal a ténnyel, hogy a penész gonosz? A penészgombák típusától függően különböző veszélyes mikotoxinok találhatók bennük, azaz létfontosságú tevékenységük termékei. Például egyesek aflatoxinokat, mások okratoxin A-t termelnek” – mondta a szakértő.

Továbbá, ha a penész spontán megjelenik, a terméket ki kell dobni, mivel az ilyen penész már spóraként is káros a levegőben – folytatja. Ugyanakkor úgy vélik, hogy a nemespenész micéliuma nem termel az emberre veszélyes anyagokat.

„A penészgombákat számos élelmiszertermék előállításánál használják: sajt, szalámi, szójaszósz, citromsav. De mégiscsak gombáról van szó, és fontos, hogy az ilyen termékeket körültekintően fogyasszuk, vagy még jobb, ha egyáltalán nem” – tette hozzá a szakértő.

A lakosság veszélyeztetett kategóriái: gyermekek, terhes nők, idősek, legyengült immunválaszú emberek, gombás betegségekben szenvedők.

„Például a camembert és a brie sajtok előállításához használt gombakeverék nem okoz kárt az egészséges embereknek. De a legyengült ellenállóképességű embereknél a gomba hatással lehet a bronchopulmonális rendszerre” – mondta a szakértő.

Megjegyezte, hogy minden sajttal, típustól függetlenül, fontos óvatosnak lenni a magas sótartalma miatt, különösen azoknak, akik hajlamosak a magas vérnyomásra, ödémára, vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek.

„És általában a sajt esetében napi maximum 50 gramm fogyasztása javasolt. Fiigyelni kell az összetételére. A tejet pasztőrözni kell, mivel a terápiás kezelés védelmet nyújt a nyelőcsőben található különféle kórokozók ellen” – mondta.

Kapcsolódó írásaink