Egészség

Nyári gyümölcsök és zöldségek, amelyek jót tesznek a szívnek

Fontos beiktatni az étrendbe

A nyári gyümölcsök és zöldségek nemcsak felfrissítenek a melegben, hanem segítenek a szív egészségének megőrzésében is – írja a Sports.kz.

Nyári gyümölcsök és zöldségek, amelyek jót tesznek a szívnek
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/KTS

Ha nem szokott rendszeresen gyümölcsöt és zöldséget enni, kezdjen napi egy-két adaggal, és fokozatosan növelje a mennyiséget.

A 7 legjobb szívbarát nyári étel:

Paradicsom: káliumot, C-vitamint és folsavat tartalmaz, amelyek csökkentik a homocisztein szintet, ami összefüggésben áll a szívbetegségekkel.

Az áfonya: gazdag antocianinokban, amelyek segítenek a gyulladások leküzdésében és a koleszterinszint csökkentésében.

Az őszibarack: kálium-, rost- és béta-karotinforrás, amelyek jót tesznek a vérnyomásnak és az ereknek.

Sárgabarack: pektint, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogatják a keringési rendszer egészségét.

Görögdinnye: a likopinnak és az L-citrullinnak köszönhetően segít normalizálni a vérnyomást.

A cukkini: káliumban gazdag, ami csökkenti a stroke és a szívbetegségek kockázatát.

Eper: javítja a kardiometabolikus egészséget és csökkenti az inzulinrezisztenciát.

Ezek az ételek frissen fogyaszthatók, salátákhoz, turmixokhoz adhatók, némelyiket pedig grillezhetjük is. Ha beillesztjük őket az étrendünkbe, nemcsak a szívünket erősítjük, hanem a nyári meleggel is segítünk megbirkózni.

Kapcsolódó írásaink