Egészség

Fűszernövény, ami javítja a memóriát és a koncentrációt

Már az illata is elég

Az Alzheimer-kór az idősek körében a demencia leggyakoribb oka. Gyógyíthatatlan és folyamatosan progrediáló neurodegeneratív betegség, amely elsősorban a hippocampust és az agykérget érinti – írja a Sports.kz.

Fűszernövény, ami javítja a memóriát és a koncentrációt
Képünk illusztráció
Fotó: PhotoAlto via AFP/AltoPress/Milena Boniek

A rozmaring (rosmarinus officinalis) egy nagyra becsült fűszernövény. Ugyanakkor egyre inkább elismerik gyógyhatásai miatt is, különösen az agy egészségével, a gyulladásokkal és az immunfunkciókkal kapcsolatban. A kutatások szerint a rozmaring segíthet az Alzheimer-kór kezelésében.

A rozmaringot történelmileg a jobb memóriával és koncentrációval hozzák összefüggésbe. Az ókori Görögországban és Rómában a diákok és tudósok a rozmaringot használták a koncentráció és a memória javítására. Egy modern tanulmány azonban kimutatta, hogy maga a rozmaring aromája is segíti az agy működését.

A rozmaring illata megmenti

„Egy tanulmányban az emberek, akik rozmaringot szagoltak, jobban emlékeztek dolgokra, mint azok, akik illatmentes környezetben voltak” – mondta a Kingstoni Egyetem gyógyszerészeti tanszékének vezető előadója.

Úgy véli, hogy a rozmaring azért működik így, mert javítja a vérkeringést, különösen az agyban. Ez lehetővé teszi, hogy az agy több oxigénhez és tápanyaghoz jusson, ami segít a tisztább gondolkodásban.

Ezenkívül nyugtató hatással is bír. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy az aromája önmagában is ellazíthat és javíthatja az alvás minőségét. A kevesebb stressz jobb koncentrációt és könnyebb memóriát jelent.

A rozmaring olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek kölcsönhatásba lépnek az agy neurotranszmittereivel. Az egyik ilyen vegyület, az 1,8-cineol, segít megelőzni az acetilkolin, a tanuláshoz és a memóriához elengedhetetlen agykémia lebomlását. Az acetilkolin megőrzésével a rozmaring segíthet fenntartani a kognitív funkciókat.

Ez a gyógynövény antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védik az agysejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól, ami a kognitív hanyatlás egyik fő tényezője.

„A rozmaring gazdag fitokemikáliákban, egészségjavító tulajdonságokkal rendelkező növényi vegyületekben. Az egyik legerősebb a karnozinsav, egy antioxidáns és gyulladáscsökkentő, amely segít megvédeni az agysejteket a károsodástól, különösen az Alzheimer-kórral kapcsolatos károsodástól” – mondja a szakértő.

Kapcsolódó írásaink