Egészség

Szakértők szerint életveszélyes lehet ez a hal

Felhalmozódik benne a higany és az arzén

Ha sokáig és egészségesen szeretne élni, tekintse át étrendjét – mondta egy gerontológus – írja a Sports.kz.

Szakértők szerint életveszélyes lehet ez a hal
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Mood4Food/Pierre Louis Viel

A halat értékes fehérjeforrásnak tartják. Az idősebb embereknek nem szabad gyakran vörös húst fogyasztaniuk, a tenger gyümölcsei pedig kiváló helyettesítői ennek. Valter Longo szakértő szerint azonban bizonyos halfajták nem hosszabbítják meg az életet, hanem csak súlyosbítják az életkorral összefüggő egészségügyi problémákat.

A tudós megjegyezte, hogy a nagy és hosszú életű tengeri élőlények (például a tonhal) nehézfémeket, különösen higanyt és arzént halmoznak fel. Ezek a méreganyagok, amelyek az emberi szervezetben maradnak, károsítják az idegrendszert, gyengítik az immunrendszert és növelik a daganatok kockázatát.

Longo az El Espanolnak adott interjúban egyszerű szabályok betartását javasolta. Így jobb, ha a kisebb fajokat részesítjük előnyben: makrélát, szardíniát, szardellát. Ugyanakkor nem ajánlott ugyanazt a halfajtát hetente egynél többször fogyasztani.

A vadon élő pisztrángot, tőkehalat és lazacot tiszta természetes vagy ipari körülmények között kell tenyészteni. Minőségi terméket csak tanúsított üzletekben találhat.

Általánosságban elmondható, hogy minden halat a vásárlás után azonnal le kell fagyasztani, ha nem tervezzük azonnal megenni, és legfeljebb 2-3 hónapig tárolni. Ez segít elkerülni a mérgezést.

Kapcsolódó írásaink