Egészség
Szakértők szerint életveszélyes lehet ez a hal
Felhalmozódik benne a higany és az arzén

A halat értékes fehérjeforrásnak tartják. Az idősebb embereknek nem szabad gyakran vörös húst fogyasztaniuk, a tenger gyümölcsei pedig kiváló helyettesítői ennek. Valter Longo szakértő szerint azonban bizonyos halfajták nem hosszabbítják meg az életet, hanem csak súlyosbítják az életkorral összefüggő egészségügyi problémákat.
A tudós megjegyezte, hogy a nagy és hosszú életű tengeri élőlények (például a tonhal) nehézfémeket, különösen higanyt és arzént halmoznak fel. Ezek a méreganyagok, amelyek az emberi szervezetben maradnak, károsítják az idegrendszert, gyengítik az immunrendszert és növelik a daganatok kockázatát.
Longo az El Espanolnak adott interjúban egyszerű szabályok betartását javasolta. Így jobb, ha a kisebb fajokat részesítjük előnyben: makrélát, szardíniát, szardellát. Ugyanakkor nem ajánlott ugyanazt a halfajtát hetente egynél többször fogyasztani.
A vadon élő pisztrángot, tőkehalat és lazacot tiszta természetes vagy ipari körülmények között kell tenyészteni. Minőségi terméket csak tanúsított üzletekben találhat.
Általánosságban elmondható, hogy minden halat a vásárlás után azonnal le kell fagyasztani, ha nem tervezzük azonnal megenni, és legfeljebb 2-3 hónapig tárolni. Ez segít elkerülni a mérgezést.