Egészség
Egy összetevő, ami csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást
Egyre népszerűbb az egészségügyi és élelmiszeriparban

A fekete szezámmag egyre népszerűbb az egészségügyi és élelmiszeriparban. A desszertek, kenhető ételek, saláták és öntetek gyakran tartalmaznak fekete szezámmagot az esztétikai kontraszt növelése érdekében. Ezek az apró, erőteljes magvak azonban jelentős egészségügyi előnyökkel is járnak: mindössze 2,5 gramm, vagyis fél teáskanálnyi, elegendő ahhoz, hogy különbséget mutasson a koleszterinszintben, számol be a Sports.kz.
Szív egészsége
A fekete szezámmagot évszázadok óta használják a hagyományos kínai orvoslásban, azt állítva, hogy „táplálja a vért”. Valójában ez nem is áll messze az igazságtól.
Egy tanulmányban a szakértők azt mondták, hogy azoknál az embereknél, akik naponta 2,5 gramm magot ettek, egy hónap alatt 6%-kal csökkent a szisztolés vérnyomás.
Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy a magok napi 40 grammjának két hónapon keresztüli fogyasztása 10%-kal csökkentette a koleszterinszintet. Más, embereken és állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a magok növelik az antioxidánsok szintjét a vérben, egy olyan molekuláét, amely megvédi a sejteket a károsodástól és a stressztől.
Vese és máj
Egy vesebetegségben szenvedő betegeken végzett tanulmány kimutatta, hogy a magvak keverékének, köztük hat gramm szezámmagnak a napi fogyasztása három hónapon keresztül akár 79%-kal is csökkentheti a gyulladás markereit.
Egereken végzett vizsgálatokban a fekete szezámmag napi fogyasztása javította az inzulinszintet, csökkentette a májgyulladást és a zsírlerakódást.
Haj és bőr
A fekete szezámmagról hagyományosan úgy tartják, hogy megakadályozza a haj őszülését és javítja a bőr tónusát. Bár nincs sok tudományos bizonyíték erre, korlátozott kutatások arra utalnak, hogy elősegítheti a hajnövekedést és csökkentheti az őszülést.
Egy tanulmány szerint a szezámolaj segíthet megvédeni a bőrt a nap UV-sugarainak károsodásától, megelőzve a leégést, a ráncokat és a korai bőröregedést. Javíthatja a bőr rugalmasságát és nedvességmegtartó képességét is. Egy másik tanulmány szerint a traumatológiai osztályokon a sérült végtagok masszírozása során is csökkentette a fájdalmat.
Tápanyagok
Két evőkanál fekete szezámmag körülbelül három-négy gramm egészséges zsírt tartalmaz. Emellett gazdag fehérjében, rostban, kalciumban, magnéziumban, foszforban, rézben, cinkben és vasban, valamint egyéb ásványi anyagokban. Bár a fehér szezámmagnak számos egészségügyi előnye van, a fekete mag magasabb koncentrációban tartalmaz kalciumot, vasat és magnéziumot. A fekete szezámmag gazdag B1-, B6- és E-vitaminban is.