Egészség

Ezért veszélyes a csalán

Egyáltalán nem nevezhető ártalmatlannak

A csalánt nem véletlenül tartják gyógynövénynek. Hasznos anyagokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek az egészség erősítéséhez szükségesek. A csalán gazdag karotinban, B-, C- és K-vitaminban, klorofillban és flavonoidokban.

Ezért veszélyes a csalán
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Silas Stein

A csalánt kozmetikumok készítéséhez, fogkrémhez adják és gyógyszerek előállításához is használják. Ez a növény képes tisztítani az ereket, de veszélyes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Szakértők arról számoltak be, hogy a csalán megégetheti a bőrt. Hangyasavat és viszketést okozó anyagokat tartalmaz. Bőrrel érintkezve duzzanat lép fel, súlyos esetekben anafilaxiás sokk is előfordulhat.

A csalán levelei csípős szőrökkel rendelkeznek, amelyek segítségével a növény védekezik a növényevők ellen. Ezek a szőrök a bőrsejtekhez rögzülnek, és hangyasavat és kolint bocsátanak ki.

A kisebb csalánégések gyakorlatilag nem veszélyesek. Súlyos égés esetén a hőmérséklet emelkedhet. A helyzet annyira súlyosbodhat, hogy orvosi ellátásra van szükség. A csalán veszélyessége abban rejlik, hogy hajlamos a vér besűrűsödésére. Növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát az erekben, írja a hibiny.ru.

A cikk csak tájékoztató jellegű. Nem orvosi rendelvény. Szakorvosi konzultáció szükséges.

Kapcsolódó írásaink