Egészség
Ezért veszélyes a csalán
Egyáltalán nem nevezhető ártalmatlannak

A csalánt kozmetikumok készítéséhez, fogkrémhez adják és gyógyszerek előállításához is használják. Ez a növény képes tisztítani az ereket, de veszélyes tulajdonságokkal is rendelkezik.
Szakértők arról számoltak be, hogy a csalán megégetheti a bőrt. Hangyasavat és viszketést okozó anyagokat tartalmaz. Bőrrel érintkezve duzzanat lép fel, súlyos esetekben anafilaxiás sokk is előfordulhat.
A csalán levelei csípős szőrökkel rendelkeznek, amelyek segítségével a növény védekezik a növényevők ellen. Ezek a szőrök a bőrsejtekhez rögzülnek, és hangyasavat és kolint bocsátanak ki.
A kisebb csalánégések gyakorlatilag nem veszélyesek. Súlyos égés esetén a hőmérséklet emelkedhet. A helyzet annyira súlyosbodhat, hogy orvosi ellátásra van szükség. A csalán veszélyessége abban rejlik, hogy hajlamos a vér besűrűsödésére. Növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát az erekben, írja a hibiny.ru.
A cikk csak tájékoztató jellegű. Nem orvosi rendelvény. Szakorvosi konzultáció szükséges.