Egészség
Ételek, amik meghosszabbítják az életet
Jótékony hatással vannak az agy kognitív funkcióira

A flavonoidok (növényi polifenolok, amelyek közül sok felelős a növények bizonyos színűvé válásáért) már régóta érdeklik a tudósokat. Így történt, hogy már 1936-ban a későbbi Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert a flavonoidok szerepét vizsgálta a növények és az emberek életében.
De térjünk vissza a nemzetközi tudóscsoport tanulmányának eredményeihez, amelyeket a Nature Food tudományos folyóiratban publikáltak. Mint kiderült, a flavonoidokban gazdag ételek étrendbe vétele megelőzheti a rák, a szív- és érrendszeri, valamint az idegrendszeri betegségek, valamint a II-es típusú cukorbetegség kialakulását. Ehhez változatosabbá kell tenni az étrendet almával, étcsokoládéval, áfonyával, teával, citrusfélékkel és más, ezeket az anyagokat tartalmazó termékekkel.
A tanulmány elkészítése több mint tíz évig tartott és kb. 120 000, 40 és 70 év közötti embert vont be. Ez a munka nemcsak méretében, hanem megközelítésében is különbözik a többitől. A flavonoidok széles választékának előnyeit bizonyították, nem pedig a mennyiségük növelését az étrendben.
A tudósok megállapították, hogy napi két csésze tea fogyasztása közel 10%-kal csökkenti a II-es típusú cukorbetegség, a légzőszervi és szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Azt is megállapították, hogy azonos mennyiségű, de különböző forrásokból származó flavonoid tovább csökkentette ezen betegségek kockázatát. A tanulmány szerzői ezt azzal magyarázták, hogy a különböző flavonoidok eltérően hatnak. Egyesek a koleszterinszintet szabályozzák, mások a vérnyomást, megint mások a gyulladásos folyamatokra hatnak.
Egy másik tanulmány bebizonyította, hogy a flavonoidok fogyasztása jótékony hatással van az agy kognitív funkcióira. Ez új távlatokat nyit a neurodegeneratív betegségek, például a demencia leküzdésében.
A cikk csak tájékoztató jellegű. Nem orvosi rendelvény. Szakorvosi konzultáció szükséges.