Egészség
A reggeli gabonapelyhek egyre édesebbek és egyre kevésbé táplálóak
A cukortartalom önmagában átlagosan több mint 10 százalékkal emelkedett 2010 és 2023 között

Az Egyesült Államok több intézményének kutatói megvizsgálták a 2010 és 2023 között az Egyesült Államokban forgalomba hozott, 5 és 12 év közötti gyermekeknek szánt, fogyasztásra kész gabonapelyhek összetevőit.
Ez több gabonapelyhet jelentett, mint amire számítani lehetett – összesen 1200-at –, bár a márkanevek és a csomagolás megváltozása is beletartozik. Ezeknek a gabonapelyheknek az tápanyag-tartalmát adatbázisokból származó információk alapján elemezték, és időben nyomon követték.
A kutatók 1200 új gabonapelyhet követtek nyomon, bár a legtöbb már létező termék márkanevének megváltoztatása volt.
„A 2010 és 2023 között piacra dobott, gyermekeknek szánt, azonnal fogyasztható gabonapelyhek elemzése aggasztó táplálkozási változásokat tárt fel: a fehérje- és rosttartalom csökkenése mellett a zsír-, nátrium- és cukortartalom jelentősen emelkedett” – írják a kutatók publikált tanulmányukban, számol be az ScienceAlert..
Például az egy adagban található teljes zsírmennyiség a vizsgálati időszak alatt 1,13 grammról 1,51 grammra emelkedett, ami 33,6 százalékos növekedést jelent. Az átlagos cukortartalom eközben 10,28 grammról 2010-ben 11,40 grammra emelkedett 2023-ban, ami 10,9 százalékos növekedést jelent.
A nátrium is emelkedett, átlagosan 156 milligrammról 206,1 milligrammra (32,1 százalékos növekedés). Mindeközben a gabonapelyhek egészségesebb tápanyagai csökkenő tendenciát mutatnak: mind a fehérje-, mind a rosttartalom jelentősen visszaesett az elmúlt években.
Úgy tűnik, hogy a gabonapelyhek egyre inkább sós, cukros snackekké válnak. Átlagosan az elemzésbe bevont gabonapelyhek egy adagja a gyermekek napi ajánlott cukorbeviteli határértékének több mint 45 százalékát fedezi.
„Ezek a tendenciák arra utalnak, hogy a termékfejlesztés során az íz előtérbe kerül a táplálkozási értékkel szemben, ami hozzájárul a gyermekkori elhízáshoz és a hosszú távú szív- és érrendszeri egészségügyi kockázatokhoz” – írják a kutatók.
Tudjuk, hogy az étrend és a táplálkozás fontos része annak, hogy a gyerekek egészségesen és erősen nőjenek fel, és ez magában foglalja a reggelit is. Az Egyesült Államokban a gyermekkori elhízás ma már minden ötödik gyermeket érint, és tovább növekszik.
Ahogy a kutatók a New York Timesnak elmagyarázták, ellentmondás van a gabonapelyhek csomagolásán szereplő egészségügyi állítások és a dobozban található termék összetétele között. Ez megnehezíti a szülők számára a megfelelő termék kiválasztását.
Jelenleg az amerikai gabonapelyhek gyártói nem kötelesek betartani semmilyen különleges előírást a termékeik alapvető egészségügyi és biztonsági követelményein túl, bár a „egészséges” címke feltüntetése a csomagoláson néhány irányelv betartását jelenti.
„Tekintettel a gabonapelyhek széles körű fogyasztására és a gyermekek táplálkozására gyakorolt potenciális hatására, a gabonapelyhek összetételének tendenciáinak megértése elengedhetetlen a közegészségügy szempontjából” – írják a kutatók.