Egészség
Ez történik a testünkkel, ha minden nap epret eszünk
„Minden gyógyszer, és minden méreg – minden az adagoláson múlik”

Egy felnőtt számára, akinek nincsenek orvosi ellenjavallatai, körülbelül 300-500 g eper ajánlott naponta.
A termék antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni az életkorral összefüggő betegségeket: csökkentik a magas vérnyomást, védenek az érelmeszesedés ellen és mérséklik a szívroham kockázatát.
Az öregedéssel izmaink degenerálódnak, ízületeink kevésbé mozgékonyak, és törékennyé válnak. A mangán, amely az eperben is megtalálható, segít megelőzni ezeket az állapotokat, és gyulladáscsökkentő hatású.
Ezenkívül a nagy mennyiségű kálium és bizonyos flavonoidok miatt a finomság számos szembetegség megelőzésében segít.
Eper a fogyáshoz
Az édes bogyós gyümölcsök desszertként is tálalhatók péksütemények vagy cukros csemegék helyett. Az ilyen finomságok feldobják a hangulatot, és feltöltik a szervezetet esszenciális vitaminokkal és nyomelemekkel, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat.
Hogyan válasszunk epret a boltban?
Válasszon élénk, aromás és kemény, közepes méretű bogyót, felszínén élénk sárga magokkal, rothadás vagy sötét foltok nélkül. A levelek ne legyenek fonnyadtak, hanem zöldek és frissek. Célszerű a helyi fajták szezonális bogyóit választani.
Hogyan kell megfelelően tárolni az epret?
A terméket szobahőmérsékleten érdemes tárolni körülbelül néhány napig. Ha hosszabb ideig szeretné megőrizni a bogyókat, akkor hűtőszekrénybe kell tennie őket. Ott akár öt napig sem veszítik el a frissességüket. Fagyasztott formában az epret a következő szezonig, azaz körülbelül 9-12 hónapig tároljuk.