Egészség
A húsevés veszélyeire figyelmeztetnek
Riasztó adatokat tárt fel egy új tanulmány

Egy új tanulmány szerint már napi 40 gramm vörös hús fogyasztása nyolc éven keresztül körülbelül 10%-kal növeli a korai halálozás kockázatát.
A tudósok magyarázata a következő: a vörös hús gazdag karnitinban, egy olyan anyagban, amely megakadályozza, hogy a szervezet hatékonyan feldolgozza a koleszterint. Ez viszont a vérben lévő koleszterin szintjének emelkedéséhez, és ennek következtében zsírlerakódáshoz vezet a szervezetben.
Ez elsősorban a szív- és érrendszerre veszélyes. A szívroham, a stroke és más krónikus betegségek kockázata fokozatosan növekszik.
„Nem azt mondjuk, hogy teljesen le kellene szokni a húsfogyasztásról, de fontos, hogy ellenőrizzük a mennyiséget, és egészségesebb alternatívákat válasszunk” – jegyzik meg a kutatók.
Az orvosok azt javasolják, hogy a vörös hús fogyasztását minimálisra csökkentsük. Ehelyett jobb, ha a következőket részesítjük előnyben:
-
a hal és a baromfi, könnyebb fehérjeforrások;
-
zöldségek és gabonafélék;
-
diófélék - egészséges zsírok és mikroelemek.
Ez a megközelítés segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet és csökkenti a szív terhelését.
A karnitin egy aminosav, amely elsősorban a marha- és bárányhúsban található. Túladagolás esetén érrendszeri gyulladást okozhat.
A mediterrán országokban, ahol ritkán esznek húst, a szívbetegségek aránya jelentősen alacsonyabb, mint a „húsos” étrendet folytató országokban. A hús feldolgozása is (sütés, füstölés) fokozza a káros hatásokat - ezek az ételek járnak leggyakrabban a rák növekedésével.