Egészség

Kiderült, melyik dió az egészségesebb

Támogatják a szív és az agy egészségét

A pekándió és a dió közötti választás nem könnyű feladat, hiszen mindkét dióféle gazdag egészséges zsírokban és értékes tápanyagokat tartalmaz – írja a Sports.kz.

Kiderült, melyik dió az egészségesebb
Képünk illusztráció
Fotó: Connect Images via AFP/Magdalena Niemczyk - ElanArt

A pekándió különösen magas antioxidáns- és E-vitamin-tartalmáról ismert, amelyek hozzájárulnak a sejtek öregedésének lassításához és erősítik az immunrendszert.

A dió ezzel szemben élen jár az omega-3 zsírsavakban, amelyek támogatják a szív és az agy egészségét. Emellett jelentős mennyiségű fehérjét és rostot is tartalmaz, így segíthet a tartós energiaszint fenntartásában a nap folyamán.

Mindkét dióféle kiváló alapanyaga lehet ízletes ételeknek. Például egy ízletes diósalátához a következőkre lesz szükséged:

  • 200 g vegyes zöldség,

  • 50 g pekándió,

  • 50 g dió,

  • 1 db alma,

  • 100 g feta sajt,

  • 3 evőkanál olívaolaj,

  • 1 evőkanál citromlé.

Az almát vágd fel, keverd össze a diófélékkel, a zöldségekkel és a sajttal, majd locsold meg az olaj és a citromlé keverékével.

Mind a pekándiónak, mind a diónak megvannak a maga egyedi előnyei. A választás attól függ, hogy milyen ízvilágot kedvelsz, illetve milyen tápanyagokra van éppen szüksége a szervezetednek.

Kapcsolódó írásaink