Egészség
Ez a gyümölcs nem kerülhet a turmixgépbe
Több mint 80 százalékkal csökkenti a tápanyagok felszívódását

A gyümölcsturmixok, smoothiek az egészségtudatosan étkezők igazi jolly jokerei: jól jönnek, ha energiára van szükségünk, például testmozgás előtt, de még fehérjeforrással kiegészítve köztes étkezésként és reggelire is jó választások lehetnek. A kutatók most azt vizsgálták, hogyan befolyásolják a különböző gyümölcskombinációk a smoothiekban rejlő tápanyagok felszívódását – írja a Food & Wine.
Májusban a SciTechDaily kiemelt egy, a Food and Function folyóiratban megjelent tanulmányt, amely azt vizsgálta, hogy egy polifenol-oxidáz (PPO) nevű enzim hogyan befolyásolja a flavanolok egyik alosztályának, a flavan-3-oloknak a felszívódását az emberi szervezetben. Ez az enzim kritikus fontosságú, mivel a gyümölcsök, köztük a banán és az alma barnulását okozza. A flavanolok ugyanilyen fontosak az emberi egészség szempontjából, mivel segítenek javítani általános közérzetünket, és elősegíthetik a kecses öregedést.
Ahogy a Food & Wine nemrégiben kifejtette, egy 2025-ös, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy azoknál az egyéneknél, akik nagyobb mennyiségű flavanolt fogyasztottak, alacsonyabb volt a törékenység és a rossz mentális egészség kockázata az életkor előrehaladtával. Az eredmények a nőknél hangsúlyosabbak voltak; azonban a férfiak is pozitív nettó előnyöket tapasztaltak.
És mivel a turmixok régóta népszerű választásnak számítanak az egészségtudatos, változatos gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani kívánó egyének körében, a tanulmány kutatói célul tűzték ki annak tesztelését, hogy a különböző gyümölcskombinációk hogyan befolyásolják a kulcsfontosságú tápanyagok felszívódását.
Ennek vizsgálatára a kutatók önkénteseket toboroztak, akiknek magas PPO-aktivitású turmixokat kellett fogyasztaniuk, beleértve a banánt tartalmazókat is, valamint alacsony PPO-tartalmú gyümölcsökkel, például vegyes bogyós gyümölcsökkel készült turmixokat. A résztvevők kontrollként flavanol kapszulákban is szedtek kiegészítő flavanolokat. Ezután vért vettek tőlük a különbség mérésére. Az eredmények szerint a banán több kárt okozhat, mint hasznot ebben a turmixkeverékben.
Az eredmények megjegyezték, hogy a banános turmix fogyasztása drasztikusan csökkentette a szervezet által felszívódó flavonolok mennyiségét, és nem csak kis mértékben. A felszívódás körülbelül 84 százalékkal csökkent a kapszulákat vagy a bogyós turmixot fogyasztó csoportokhoz képest. A csapat magyarázata szerint ennek az az oka, hogy a PPO gyorsan kölcsönhatásba lép a flavanolokkal, ami lebomlásához vezet, és megakadályozza, hogy bekerüljenek a véráramba.
Talán a legmeglepőbb, hogy még akkor is, amikor a résztvevők a banános turmixtól elkülönítve fogyasztották a flavanolokat (felváltva kortyolgatták a bogyós turmixot), a felszívódás továbbra is negatívan változott.
Ami a tanulmány tanulságait illeti, az az, hogy a bogyós gyümölcsök továbbra is kiváló választást jelentenek a következő turmixolt italhoz. Talán később egyszerűen élvezheti a banánt magában, nassolnivalóként.
„A smoothie-k népszerű módja annak, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket beépítsük a reggeli rutinunkba. Korábbi tanulmányokból tudjuk, hogy a flavanolokat a polifenol-oxidáz lebontja. Egyetlen banán hozzáadásának hatásának mértéke is nagyon meglepő volt – elegendő polifenol-oxidázt tartalmazott ahhoz, hogy a bogyós gyümölcsökben található flavanolok túlnyomó többségét elpusztítsa” – mondta Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem táplálkozástudományi és élelmiszer-tudományi professzora és a tanulmány társkutatója egy nyilatkozatban.
„Ha smoothie-val szeretné növelni a flavanolbevitelét, akkor a flavanolban gazdag gyümölcsöket, például a bogyós gyümölcsöket, alacsony polifenol-oxidáz aktivitású ételekkel kell kombinálnia, mint például az ananász, a narancs, a mangó vagy a joghurt.”