Egészség
Teljes vagy pasztőrözött?

A bolti tej pasztőrözése a hasznos anyagok legfeljebb húsz százalékának elvesztésével jár. A szakértők szerint a pasztőrözött és a sterilizált tej közötti választásnak gyakorlatilag nincs hatása az egészségre. A sterilizálás kismértékben csökkenti a fehérje- és kalciumtartalmat.
Az alacsony zsírtartalmú tej, a csökkentett kalóriatartalma ellenére, továbbra is értékes termék. A szakértők hangsúlyozzák a tejzsírok, beleértve a zsírsavakat is, fontosságát a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a tejfogyasztás csökkenti a koszorúér-betegség, a stroke és a vastagbélrák okozta halálozás kockázatát. Ugyanakkor a tejfogyasztás és a prosztatarákon kívüli betegségek kialakulásának fokozott kockázata közötti összefüggést még nem bizonyították.
Laktózintoleranciában szenvedőknek tej helyett erjesztett tejtermékek fogyasztását javasolják.