Egészség
A táplálkozási szakértő megnevezett egy szuperbogyót, amely lelassítja az öregedést
Természetes „pajzs” a szív, az agy és az immunrendszer számára

Mire jó az áfonya?
Egy szakértő szerint az áfonya az összes bogyós gyümölcs közül a legjobb az antioxidánsok tekintetében. Rengeteg polifenolt és bioflavonoidot tartalmaz – ezek olyan molekulák, amelyek a szervezetbe jutva semlegesítik a sejtpusztulást és felveszik a harcot a szabad gyökökkel.
„Így az áfonya erős antioxidánssá és öregedésgátlóvá válik, hogy késleltesse a szervezet öregedését és csökkentse a gyulladást” – mondta a szakember.
Hozzátesszük, hogy az áfonyát gyakran ajánlják a szem egészségének megőrzésére is. Javíthatja az éjszakai látást és csökkentheti a szem fáradtságát, különösen, ha képernyő mögött dolgozunk.
Az áfonya rendszeres fogyasztása emellett segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet, normalizálja a vérnyomást és javítja az erek rugalmasságát.
Emellett a bogyó javítja a memóriát, a koncentrációt és a kognitív funkciókat, és csökkentheti az időskori neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát – számolt be róla a Sports.kz.
Ki ne egyen áfonyát?
Az áfonya nagyon egészséges bogyós gyümölcs, de vannak olyan helyzetek, amikor fogyasztása nem kívánatos vagy korlátozott. Íme, hogy kinek nem ajánlott, vagy csak óvatosan ajánlott az áfonya fogyasztása:
– Allergiás emberek – bár ritkán, de az áfonya allergiás reakciót okozhat: kiütések, viszketés, duzzanat, légzési problémák.
– ha hajlamosak a székrekedésre – az áfonya (különösen a szárított) összehúzó hatású, így fokozhatja a székrekedést.
– vesekő – az áfonya oxálsavat tartalmaz, ami hozzájárulhat az oxalátos vesekövek kialakulásához.
– alacsony vérnyomás (hipotenzió) – az áfonya csökkentheti a vérnyomást, ezért a tartósan alacsony vérnyomásban szenvedőknek óvatosan kell használniuk.
– cukorbetegek – bár az áfonyának alacsony a glikémiás indexe, mégis nagy mennyiségben tartalmaz cukrot. Érdemes szabályozni az elfogyasztott mennyiséget és figyelemmel kísérni a vércukorszintet.
– véralvadásgátlók szedése mellett – az áfonya K-vitamint tartalmaz, amely befolyásolja a véralvadást, ezért véralvadásgátló gyógyszerekkel való kezelés alatt kerülni vagy korlátozni kell a fogyasztását.