Egészség

A táplálkozási szakértő megnevezett egy szuperbogyót, amely lelassítja az öregedést

Természetes „pajzs” a szív, az agy és az immunrendszer számára

Az áfonya már régóta ismert nemcsak mint finom bogyós gyümölcs, hanem mint igazi szuperélelmiszer is. Természetes „pajzs” a szív, az agy és az immunrendszer számára – mondta Jekatyerina Tolsztikova endokrinológus és táplálkozási szakértő.

A táplálkozási szakértő megnevezett egy szuperbogyót, amely lelassítja az öregedést
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Mood4Food/Pierre Hussenot

Mire jó az áfonya?

Egy szakértő szerint az áfonya az összes bogyós gyümölcs közül a legjobb az antioxidánsok tekintetében. Rengeteg polifenolt és bioflavonoidot tartalmaz – ezek olyan molekulák, amelyek a szervezetbe jutva semlegesítik a sejtpusztulást és felveszik a harcot a szabad gyökökkel.

„Így az áfonya erős antioxidánssá és öregedésgátlóvá válik, hogy késleltesse a szervezet öregedését és csökkentse a gyulladást” – mondta a szakember.

Hozzátesszük, hogy az áfonyát gyakran ajánlják a szem egészségének megőrzésére is. Javíthatja az éjszakai látást és csökkentheti a szem fáradtságát, különösen, ha képernyő mögött dolgozunk.

Az áfonya rendszeres fogyasztása emellett segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet, normalizálja a vérnyomást és javítja az erek rugalmasságát.

Emellett a bogyó javítja a memóriát, a koncentrációt és a kognitív funkciókat, és csökkentheti az időskori neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát – számolt be róla a Sports.kz.

Ki ne egyen áfonyát?

Az áfonya nagyon egészséges bogyós gyümölcs, de vannak olyan helyzetek, amikor fogyasztása nem kívánatos vagy korlátozott. Íme, hogy kinek nem ajánlott, vagy csak óvatosan ajánlott az áfonya fogyasztása:

– Allergiás emberek – bár ritkán, de az áfonya allergiás reakciót okozhat: kiütések, viszketés, duzzanat, légzési problémák.

– ha hajlamosak a székrekedésre – az áfonya (különösen a szárított) összehúzó hatású, így fokozhatja a székrekedést.

– vesekő – az áfonya oxálsavat tartalmaz, ami hozzájárulhat az oxalátos vesekövek kialakulásához.

– alacsony vérnyomás (hipotenzió) – az áfonya csökkentheti a vérnyomást, ezért a tartósan alacsony vérnyomásban szenvedőknek óvatosan kell használniuk.

– cukorbetegek – bár az áfonyának alacsony a glikémiás indexe, mégis nagy mennyiségben tartalmaz cukrot. Érdemes szabályozni az elfogyasztott mennyiséget és figyelemmel kísérni a vércukorszintet.

– véralvadásgátlók szedése mellett – az áfonya K-vitamint tartalmaz, amely befolyásolja a véralvadást, ezért véralvadásgátló gyógyszerekkel való kezelés alatt kerülni vagy korlátozni kell a fogyasztását.

Kapcsolódó írásaink