Egészség

A memóriát is javítja az eperfogyasztás

A bőrünk rugalmasságát is segít megőrizni a bogyós gyümölcs

Az eper, a többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan, alacsony kalóriatartalmú, alig tartalmaz szénhidrátot és zsírt, rosttartalma viszont magas, ezért jól eltelít. Remek antioxidánsforrás, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal – írja a Diéta és Fitnesz.

A memóriát is javítja az eperfogyasztás
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Arnold

A diétás étrendben is van helye a nassolásnak, csak nem mindegy, mit fogyasztunk, ha ránk tör az édesség utáni vágy. A legjobban akkor járunk el, ha mondjuk egy tábla csokoládé elfogyasztása helyett egy tál friss, zamatos eperrel csillapítjuk a sóvárgást.

Az eper önmagában fogyasztva is finom, de készíthetünk belőle turmixot, keverhetjük natúr joghurtba, sőt túróval és egy kis édesítőszerrel is fogyaszthatjuk, így már komplett desszert lesz belőle – és még mindig jobb választás, mint bármilyen bolti édesség.

A reggeli zabkását is feldobhatjuk néhány szem eperrel, vagy készíthetünk belőle zabpelyhes sütit, ami szintén remek napindító.

Ebédre és vacsorára is fogyaszthatunk epret, mert a salátákhoz is illik a gyümölcs frissítő íze. Jó párost alkot az eper a spenóttal, a rukkolával, a kecskesajttal, a kéksajttal vagy például a dióval. Az ezekből összeállított salátát balzsamecettel meglocsolva finom, laktató, de diétás fogást kapunk.

Az eperben van egy ellaginsav nevű antioxidáns, ami megvédi a rugalmas rostokat a bőrünkben, így megakadályozzák a megereszkedést. A C-vitamin létfontosságú a kollagén termeléséhez, ami elősegíti a bőr rugalmasságát, így a C-vitaminban gazdag ételek – mint az eper – fogyasztása fiatalabb bőrt eredményez.

Az eperben található anticiánok jelentősen növelik a rövidtávú memória hatékonyságát, így azok, akik hajlamosak könnyebben elfelejteni dolgokat, természetes úton orvosolhatják problémájukat, csupán napi két adag eper elfogyasztásával.

Az eper magas káliumtartalma vérnyomás-szabályozó, valamint a vérképzésben is szerepet játszik. Segíti a gyulladás és a magas vérnyomás csökkentését, így könnyen megszerezheti a leginkább szívbarátgyümölcs-címkét!

Az eper antioxidáns tartalma elősegítheti a szürkehályog kialakulásának megelőzését. Együk rendszeresen, így csökkentve a látásvesztés kockázatát.

Kapcsolódó írásaink