Egészség
A memóriát is javítja az eperfogyasztás
A bőrünk rugalmasságát is segít megőrizni a bogyós gyümölcs

A diétás étrendben is van helye a nassolásnak, csak nem mindegy, mit fogyasztunk, ha ránk tör az édesség utáni vágy. A legjobban akkor járunk el, ha mondjuk egy tábla csokoládé elfogyasztása helyett egy tál friss, zamatos eperrel csillapítjuk a sóvárgást.
Az eper önmagában fogyasztva is finom, de készíthetünk belőle turmixot, keverhetjük natúr joghurtba, sőt túróval és egy kis édesítőszerrel is fogyaszthatjuk, így már komplett desszert lesz belőle – és még mindig jobb választás, mint bármilyen bolti édesség.
A reggeli zabkását is feldobhatjuk néhány szem eperrel, vagy készíthetünk belőle zabpelyhes sütit, ami szintén remek napindító.
Ebédre és vacsorára is fogyaszthatunk epret, mert a salátákhoz is illik a gyümölcs frissítő íze. Jó párost alkot az eper a spenóttal, a rukkolával, a kecskesajttal, a kéksajttal vagy például a dióval. Az ezekből összeállított salátát balzsamecettel meglocsolva finom, laktató, de diétás fogást kapunk.
Az eperben van egy ellaginsav nevű antioxidáns, ami megvédi a rugalmas rostokat a bőrünkben, így megakadályozzák a megereszkedést. A C-vitamin létfontosságú a kollagén termeléséhez, ami elősegíti a bőr rugalmasságát, így a C-vitaminban gazdag ételek – mint az eper – fogyasztása fiatalabb bőrt eredményez.
Az eperben található anticiánok jelentősen növelik a rövidtávú memória hatékonyságát, így azok, akik hajlamosak könnyebben elfelejteni dolgokat, természetes úton orvosolhatják problémájukat, csupán napi két adag eper elfogyasztásával.
Az eper magas káliumtartalma vérnyomás-szabályozó, valamint a vérképzésben is szerepet játszik. Segíti a gyulladás és a magas vérnyomás csökkentését, így könnyen megszerezheti a leginkább szívbarátgyümölcs-címkét!
Az eper antioxidáns tartalma elősegítheti a szürkehályog kialakulásának megelőzését. Együk rendszeresen, így csökkentve a látásvesztés kockázatát.