Egészség
Ez az igazi szuperélelmiszer támogatja a bőr és az agy egészségét
Gyulladáscsökkentő és rákellenes is

„Az eper nemcsak ízletes csemege, hanem igazi szuperélelmiszer is, gazdag tápanyagokban. Vitaminokat, rostot és különösen nagy mennyiségű antioxidánst, polifenolokat tartalmaz, nátrium-, zsír- és koleszterinmentes, valamint jó mangán- és káliumforrás. Már egyetlen adag – körülbelül nyolc darab – több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. Az eper ásványi anyagokban, például kalciumban, vasban, káliumban, folsavban és magnéziumban, valamint antocianinok nevű antioxidánsokban is gazdag. Ezek azok a jótékony növényi vegyületek, amelyek az eper piros színét adják. Az antocianinok védik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Az eper ellaginsavat is tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik” – mondta Ekaterina Guzman táplálkozási szakértő.
Az orvos szerint az eper alacsony glikémiás indexű, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincs hatása a vércukorszintre.
„Az eper gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően segít megelőzni az osteoarthritist, védi az agy egészségét, és prebiotikum is. Ez azt jelenti, hogy fogyasztásával a „jó” bélbaktériumokat tápláljuk. Az eper támogatja az egészséges bőrt – a C-vitamin és az antioxidánsok ugyanis elősegítik a kollagéntermelést, ami feszesen és rugalmasan tartja a bőrt” – mondta Guzman.