Egészség
A legmagasabb magnéziumtartalmú termék
Meglepően népszerű

A tökmagról van szó, amely nemcsak erősíti a szervezetet, hanem javíthatja a hangulatot is.
Miért szükséges a magnézium a szervezetnek?
A magnézium egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely több száz enzimreakciót támogat, biztosítva a szervezet megfelelő működését. Részt vesz az energiatermelésben, a fehérjeszintézisben, valamint az izmok és idegek működésében – írja az Rbc.ua.
Szabályozza a vércukorszintet, segít szabályozni a vérnyomást, és kritikus fontosságú a csontok fejlődéséhez. Bizonyos szerepet játszik az alvásban, a testmozgásban és még a hangulatban is.
A magnézium napi szükséglete 400-420 milligramm a férfiaknál és 310-320 milligramm a nőknél.
A legmagasabb magnéziumtartalmú termék
Joy Bauer táplálkozási szakértő szerint a tökmag az egyik legjobb magnéziumforrás.
Egy adag pirított tökmag (30 gramm) tartalmaz:
– kalória: 163
– fehérje: 8,5 gramm
– zsír: 14 gramm
– szénhidrát: 4 gramm
– rost: 2 gramm
– magnézium– 156 milligramm
Egy adag tökmag biztosítja a napi magnéziumszükséglet csaknem negyven százalékát, valamint fehérjét, egészséges zsírokat, rostokat és mikroelemeket, amelyek jót tesznek az egészségnek.
Ezek a magvak az egyik leghasznosabbak a táplálkozásban. A lenyűgöző magnéziumtartalom azt jelenti, hogy a tökmag segíthet csökkenteni a vérnyomást, fenntartani a csontok szilárdságát és javítani az alvást.
A magok a növényi fehérje fő forrásai, és mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák. Ezenkívül gazdagok hasznos telítetlen zsírsavakban, amelyek támogatják a szív egészségét azáltal, hogy csökkentik a rossz koleszterin (LDL) szintjét. Jó forrásai a gyulladáscsökkentő omega–3 zsírsavaknak is.
A ropogós mag gazdag cinkben – 30 gramm biztosítja a napi szükséglet 18 százalékát, amely immunerősítő snackként is kiváló, valamint jó növényi vasforrás.
Ezenkívül hasznos antioxidánsokat és növényi vegyületeket is tartalmaz.
Hogyan fogyasszon több tökmagot?
A tökmag kényelmes snack, amelyet önmagában, nyersen vagy sült és sózott formában is fogyaszthatunk.
A tökmagokat megsüthetjük a sütőben, így kontrollálhatjuk a sótartalmukat. A magokat joghurtba, levesekbe és salátákba is tehetjük.
Ezenkívül, ha a tökmagokat olajjal, zöldfűszerekkel, fokhagymával és citromlével összetörjük, házi pestószósz készül belőle.