Egészség

A legmagasabb magnéziumtartalmú termék

Meglepően népszerű

A magnézium kulcsfontosságú ásványi anyag a szív, az izmok és az idegrendszer egészségének fenntartásához. De tudják, melyik termékben található meg a legtöbb?

A legmagasabb magnéziumtartalmú termék
A tökmag gyulladáscsökkentő hatása mellett kiváló magnéziumforrás és E-vitamint is tartalmaz
Fotó: NorthFoto

A tökmagról van szó, amely nemcsak erősíti a szervezetet, hanem javíthatja a hangulatot is.

Miért szükséges a magnézium a szervezetnek?

A magnézium egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely több száz enzimreakciót támogat, biztosítva a szervezet megfelelő működését. Részt vesz az energiatermelésben, a fehérjeszintézisben, valamint az izmok és idegek működésében – írja az Rbc.ua.

Szabályozza a vércukorszintet, segít szabályozni a vérnyomást, és kritikus fontosságú a csontok fejlődéséhez. Bizonyos szerepet játszik az alvásban, a testmozgásban és még a hangulatban is.

A magnézium napi szükséglete 400-420 milligramm a férfiaknál és 310-320 milligramm a nőknél.

A legmagasabb magnéziumtartalmú termék

Joy Bauer táplálkozási szakértő szerint a tökmag az egyik legjobb magnéziumforrás.

Egy adag pirított tökmag (30 gramm) tartalmaz:

– kalória: 163

– fehérje: 8,5 gramm

– zsír: 14 gramm

– szénhidrát: 4 gramm

– rost: 2 gramm

– magnézium– 156 milligramm

Egy adag tökmag biztosítja a napi magnéziumszükséglet csaknem negyven százalékát, valamint fehérjét, egészséges zsírokat, rostokat és mikroelemeket, amelyek jót tesznek az egészségnek.

Ezek a magvak az egyik leghasznosabbak a táplálkozásban. A lenyűgöző magnéziumtartalom azt jelenti, hogy a tökmag segíthet csökkenteni a vérnyomást, fenntartani a csontok szilárdságát és javítani az alvást.

A magok a növényi fehérje fő forrásai, és mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák. Ezenkívül gazdagok hasznos telítetlen zsírsavakban, amelyek támogatják a szív egészségét azáltal, hogy csökkentik a rossz koleszterin (LDL) szintjét. Jó forrásai a gyulladáscsökkentő omega–3 zsírsavaknak is.

A ropogós mag gazdag cinkben – 30 gramm biztosítja a napi szükséglet 18 százalékát, amely immunerősítő snackként is kiváló, valamint jó növényi vasforrás.

Ezenkívül hasznos antioxidánsokat és növényi vegyületeket is tartalmaz.

Hogyan fogyasszon több tökmagot?

A tökmag kényelmes snack, amelyet önmagában, nyersen vagy sült és sózott formában is fogyaszthatunk.

A tökmagokat megsüthetjük a sütőben, így kontrollálhatjuk a sótartalmukat. A magokat joghurtba, levesekbe és salátákba is tehetjük.

Ezenkívül, ha a tökmagokat olajjal, zöldfűszerekkel, fokhagymával és citromlével összetörjük, házi pestószósz készül belőle.