Egészség

Mérgező lehet a kesudió, ha így fogyasztjuk

A kesudió az egyik legnépszerűbb olajos mag

Kesudióból pörkölt, sózott formában határtalan mennyiséget meg lehet enni, és bár vannak pozitív élettani hatásai, magas olajtartalma miatt hízást eredményezhet. Azonban nem emiatt veszélyes és nem is csak arra, aki fogyasztja – írja a mindmegette.hu.

Mérgező lehet a kesudió, ha így fogyasztjuk
A kesudiót is csak mértékkel ajánlott fogyasztani
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Jean Paul Chassenet

A kesudió egy Közép-Amerikában őshonos örökzöld növénynek az áltermése, amit ma nagy mennyiségben Indiában, Brazíliában és számos afrikai országban termesztenek. Kedvelt csemege, de nemcsak ropogtatnivalónak jó, hanem magital, azaz tejhelyettesítő is készíthető belőle. Egészséges, számos élettani hatása ismert, de az előállítása kemény, fájdalmas fizikai munka.

A kesudió a szömörcefélék családjába tartozó kesufa áltermése, és a fán csüngő kesualmából fejlődik ki. A kesualma héja vékony, pergamenszerű, ez rejti a szúrós illatú, világossárga és lédús gyümölcshúst, ám mégsem ez lett világszerte ismert és népszerű, hanem az ebből kifejlődő, a gyümölcs alján, vesealakú héjpáncélban található kesudió.

A kesudiót a kesualmával együtt szüretelik, ám a neheze csak a begyűjtés után következik. Az olajos magot ugyanis kettős héjréteg védi, amik között anarkardinsav, vagy más néven kardol található. Ez egy többféle növény termésében is fellelhető, bőrkiütést, hólyagosodást, duzzanatot, viszketést, légzési problémákat is előidéző mérgező vegyület.

2025-ben a kesu lett az év legmérgezőbb növénye a hamburgi botanikus kert szerint, amelynek dolgozói minden évben kiosztják ezt a díjat. Habár maga a fa, a kérge, a levelei, sőt az áltermését védő héjpáncél is tartalmazza a mérgező anyagot, a világszerte népszerű és sokat fogyasztott kesudió már nem. Vagyis abban a formában nem mérgező, ahogy a boltok polcaira kerül.

A kesudiót a szüretelés során leválasztják a kesualmáról, majd először napon megszárítják. A vastag héjat ezután feltörik, és kiszedik belőle a magokat. A munkásoknak itt kell nagyon óvatosnak lenniük, ugyanis ezen folyamat során közvetlenül érintkeznek a mérgező anyaggal. A kiszedett kesudiót ismét szárítják, majd lekaparják róla a második, immár vékonyabb héjréteget, az úgynevezett bőrt. A nyers kesudióban is megtalálható a kardol, ami fogyasztás után hasi fájdalmat, allergiás reakciót, bőrirritációt okozhat. A boltokban kapható, pörkölt kesudió azonban biztonsággal fogyasztható, ugyanis a héjrétegek eltávolításával, a kétszeri szárítással és a végső pörköléssel vagy gőzöléssel minden méreganyagtól megszabadítják a magot.

A kesudióban található A-, B2-, B6- és E-vitamin, emellett ásványi anyagokban is gazdag, fellelhető benne magnézium, kalcium, kálium, vas, réz, cink, szelén, jód, foszfor, béta-karotin, folsav és mangán is. Ezeknek együttesen köszönheti a kesudió pozitív élettani hatásait:

  • Jó hatással van a szív- és érrendszerre.
  • Erősíti a fogakat, a fogínyt, a csontokat, a körmöt és a hajat is.
  • Támogatja a pihentető alvást.
  • Segít meggátolni az epekő kialakulását.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Idegesség, stressz és feszültség ellen is hatásos.

Kapcsolódó írásaink