Egészség

Szokás, ami károsabb a bőrnek, mint a nap

Ezek az összetevők hozzájárulnak a gyulladás kialakulásához

Eric Berg amerikai táplálkozási szakértő és blogger biztos abban, hogy a bőrre leselkedő legnagyobb veszélyt nem az ultraibolya sugarak, hanem a modern emberek egyes étkezési szokásai jelentik – írja a Sports.kz.

Szokás, ami károsabb a bőrnek, mint a nap
A bőr egészségét nem csak a nap sugarai, de az elfogyasztott élelmiszerek is jelentősen befolyásolják
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/Science Photo Librar/PeakStock

Az orvos szerint az omega-6 zsírsavakat magas szinten tartalmazó növényi olajok vannak a legrombolóbb hatással a bőrsejtekre. Ezek az összetevők hozzájárulnak a gyulladás kialakulásához.

A bőrre nézve a legveszélyesebb dolog a növényi olajok által okozott krónikus, enyhe gyulladás. A szója-, kukorica-, gyapotmag- és repceolaj súlyos gyulladást okoz a sejtekben, ami a bőr idő előtti öregedéséhez vezet – ráncokhoz és öregségi foltokhoz.

A növényi olajok ipari feldolgozáson mennek keresztül, beleértve a mechanikai extrakciót is, amely során a végtermékből eltávolítják a természetes állapotában található jótékony anyagokat. Az ilyen olajokat széles körben használják az élelmiszeriparban, csendben behatolva a fogyasztói étrendbe.

Eric Berg azt tanácsolja, hogy hagyjuk ki az iparilag feldolgozott olajokat a napi étrendünkből. Ehelyett egészséges természetes zsírokat kellene beillesztenie az étrendjébe: vajat, avokádót, extra szűz olívaolajat, kókuszolajat, halolajat.

Kapcsolódó írásaink