Egészség
Szokások, amelyek növelik a stroke kockázatát
Egy veszélyes akut állapot, amely akkor fordul elő, amikor az agyi keringés megsérül

Ahogy az orvos elmagyarázta, a stroke-nak két típusa van. A leggyakoribb ischaemiás stroke a véredények elzáródása miatt következik be, ami a szövetek táplálásához szükséges oxigénhiányhoz és ennek következtében az agysejtek pusztulásához, az úgynevezett agyi ischaemiához vezet. Minél nagyobb az ischaemiás zóna, annál nagyobb az agy sérült területe, és ennek megfelelően a funkciói károsodnak.
A stroke egy másik típusa a vérzéses, amely egy érrepedés következtében alakul ki, ami agyvérzést okoz. Ez a fajta alattomosabb és gyorsabb.
„Most beszéljünk azokról a tényezőkről, amelyek hozzájárulnak a stroke kialakulásához. Először is érdemes beszélni a kockázatot növelő betegségekről. Ez különösen az érelmeszesedés, amely gyakran a helytelen táplálkozás miatt alakul ki: zsíros, sült ételek, »rossz« koleszterin jelenléte” – jegyezte meg a szakember.
A kockázat cukorbetegség esetén is nő, mivel az ilyen betegek érfala vékonyabb és érzékenyebb a károsodásra. Különösen óvatosnak kell lenniük az artériás magas vérnyomásban szenvedőknek, akik fokozott nyomást okoznak az erek falán, ami károsodáshoz vezethet.
Szerinte a kockázati tényezők közé tartozik még: az ülő életmód, a rossz szokások (dohányzás, alkoholfogyasztás) és bizonyos gyógyszerek szedése.
„Így az antikoagulánsok szedése csökkenti a véralvadást, ezért vérzés lép fel az erek károsodásakor. A fogamzásgátlók pedig trombózishoz vezethetnek, hiszen ez a gyógyszercsoport fokozza a véralvadást” – magyarázta a neurológus.
Ráadásul, mint a szakember megjegyezte, az örökletes tényező nem kis jelentőséggel bír e betegség kialakulásában. Napjainkban azonban számos genetikai vizsgálat létezik, amelyek felmérhetik a stroke kockázatát, és ha szükséges, megelőzési tervet dolgoznak ki.
Az orvos kifejtette, a stroke megelőzése magában foglalja: az egészséges életmódot, az elegendő fizikai aktivitást, a napi sétát vagy kerékpározást. A megfelelő táplálkozás is fontos – ne essünk túlzásba, ne ragadjunk le a zsíros, húsos ételeknél, édes italoknál, korlátozzuk a sóbevitelt. Fel kell hagyni a rossz szokásokkal, biztosítani kell az elegendő alvást és csökkenteni kell a stressz kockázatát. Nem kevésbé fontos, hogy időben végezzen orvosi vizsgálatokat a stroke-hoz vezető betegségek azonosítására és természetesen a kezelésükre, számol be az iz.ru.
Összegzésként a szakember megjegyezte, hogy az első tünetek megjelenésekor azonnal mentőt kell hívni. Csak az orvos tudja felmérni a beteg állapotának súlyosságát.