Egészség

Szezám, len vagy chia?

Kiderült, mely magvak támogatják a szívet és javítják a memóriát

A magvakat zabkáshoz, turmixokhoz és salátákhoz adhatjuk, hogy a szervezetet hasznos anyagokkal telítsük. Diana Gagloeva táplálkozási szakértő beszélt erről részletesebben.

Szezám, len vagy chia?
A magvakat zabkáshoz, turmixokhoz és salátákhoz adhatjuk, hogy a szervezetet hasznos anyagokkal telítsük
Fotó: Connect Images via AFP/Russ Rohde

A szívre és az idegrendszerre?

A lenmag jót tesz a szívnek, mert sok omega-3 zsírsavat tartalmaz – mondta Diana Gagloeva. Csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét, ami hozzájárul az ateroszklerózisos plakkok kialakulásához. Veszélyesek, mert elzárhatják az erek lumenét, megzavarhatják a vérellátást, és szívrohamhoz és szélütéshez vezethetnek.

Reggelente egy evőkanál őrölt lenmag fogyasztása ajánlott, hozzáadva a zabkásához vagy turmixhoz.

„A napraforgómag is hasznos – E-vitamint és sok magnéziumot tartalmaz, amely a szervezet számára szükséges a gyakori stressz során. Ráadásul a magvak több anyagot tartalmaznak, mint az étcsokoládé” – mondta Diana Gagloeva táplálkozási szakértő.

Naponta 30-40 gramm mag fogyasztása megengedett. Jobb, ha héjjal együtt vásárolja meg őket, mivel megőrzi a jótékony tulajdonságait és megakadályozza a termék oxidációját, írja az m24.ru.

A tökmag „akkumulátor” a szervezet számára a hideg évszakban – jegyezte meg az orvos. Sok cinket tartalmaznak, ami serkenti a szervezetet védő immunsejtek szintézisét. Napi 30-40 grammot is fogyaszthat snackként vagy zabkásaként.

„A tökmagnak azonban nyersnek kell lennie ahhoz, hogy megőrizze tápanyagait” – mondta Diana Gagloeva táplálkozási szakértő.

A szezám is hasznos: rezet tartalmaz, ami lassítja az ősz haj megjelenését. Az elem részt vesz a hajszínező pigment szintézisében. Ezenkívül a réz segít oxigént juttatni a szervekhez és szövetekhez, valamint javítja a fehérje és a szénhidrátok felszívódását.

Ami a chiamagot illeti, gazdag omega-3 zsírsavakban. Erősítik az idegi kapcsolatokat, ami jótékony hatással van a memóriára és az agyműködésre. Ezenkívül az egészséges zsírok csökkentik a szenilis demencia kialakulásának kockázatát. A chia salátákba, zabkásakba és turmixokba adható – foglalta össze Gagloeva.

Kapcsolódó írásaink