Egészség

Mégsem olyan egészséges a fahéj?

Nem minden fajtája hat egyformán a szervezetre

Napjainkban a fahéjat nemcsak fűszerként, hanem biológiailag aktív táplálék-kiegészítőként is használják. Az Egyesült Államok és Olaszország tudósai azonban nemrégiben felfedezték, hogy ennek mellékhatása is lehet.

Mégsem olyan egészséges a fahéj?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Image Source/Romona Robbins Photography

Az amerikai Mississippi Egyetem és az olasz Milánói Egyetem szakértői a fahéj emberi szervezetre gyakorolt ​​hatásait vizsgálták, és megállapították, hogy csökkentheti egyes gyógyszerek hatékonyságát. A tanulmány eredményei a Food Chemistry: Molecular Sciences tudományos folyóiratban jelentek meg.

A publikáció szerzői a fahéjolaj, a fahéjsav és a fahéjaldehid, a fahéj fő hatóanyagának tulajdonságait elemezték. Ezeket az anyagokat az orvostudományban, az illatszerekben vagy a főzésben használják. Például a fahéjolajat gombaellenes vagy antibakteriális szerként, valamint ízesítőszerként használják élelmiszerekben és italokban.

A kutatók azt találták, hogy a fahéjaldehid biológiai hasznosulása nagyon magas: amikor az emberi szervezetbe kerül, ennek az anyagnak a 100 százaléka felszívódik.

Ugyanakkor a fahéjaldehid és az olyan termékek, mint a fahéjolaj és a fahéjsav, aktiválják a xenobiotikumok receptorait – a szervezettől idegen kémiai vegyületeket, amelyeket az ember mesterségesen szintetizál. Ilyen vegyületek közé tartoznak a háztartási vegyszerek, peszticidek és egyes gyógyszerek, számol be a Sports.kz.

Ha a xenobiotikus receptorok aktiválódnak, a szervezet nagyobb valószínűséggel elnyomja ezeknek az anyagoknak a hatását, és megszünteti azokat. A fahéj nagy mennyiségben történő fogyasztása (például erősen koncentrált étrend-kiegészítő formájában) káros lehet az egészségre, különösen akkor, ha krónikus betegségei vannak.

„A krónikus betegségben szenvedőknek, beleértve a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a rákot, az ízületi gyulladást, az asztmát, az elhízást, a HIV-t, az AIDS-et vagy a depressziót, óvatosnak kell lenniük a fahéj vagy bármely más étrend-kiegészítő használatakor. „Konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt és felírt gyógyszert szedne” – magyarázták a tanulmány szerzői.

A tudósok azt is megjegyezték, hogy a fahéj nem minden fajtája hat egyformán a szervezetre. Például a cassia, egy olcsóbb fajta, amelynek darált kérgét leggyakrabban árulják a boltokban, nagy mennyiségű kumarint tartalmaz, ami hígítja a vért.

Kapcsolódó írásaink