Egészség

Szuperétel vagy az egészség ellensége?

Kiderült az igazság a repceolajról

A repceolaj megtalálható a szupermarketek polcain, de az egészségügyi előnyei még mindig vitatottak. Vannak, akik az egészséges zsírok értékes forrásának tartják, mások az esetleges kockázatok miatt kerülik. A repceolaj valóban jót tesz az egészségnek? – teszi fel a kérdést a Sports.kz.

Szuperétel vagy az egészség ellensége?
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

Ha az ember gyakran rendkívül nagy mennyiségben fogyaszt napraforgóolajat, és hozzá kapcsolódan sült krumplit, akkor az növeli a szív– és érrendszeri betegségek előfordulását és a halálozást.

„Érdekes termék a repceolaj, mintegy húsz évvel ezelőtt segített Európának csökkenteni a szív– és érrendszeri betegségek előfordulását” – jegyezte meg a szakember.

Ezek az olajok némileg eltérő összetételű zsírsavakat tartalmaznak, amelyek nem okoznak ilyen aktív gyulladást az érfalban és a lipidprofil eltolódását.

A repceolaj mértékkel fogyasztva hasznos lehet. Íme néhány előnye:

– egészséges zsírösszetétel – a repceolaj sok egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét

– Omega-3 zsírsavak – alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaz, az omega-3 növényi alapú formáját, amely jótékony hatással van a szív– és érrendszerre

– alacsony telített zsírtartalmú – más olajokhoz (például kókusz– vagy pálmaolajhoz) képest a repceolaj kevesebb telített zsírt tartalmaz, így jobb választás mindennapi használatra

– az E-vitamin egy antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket a károsodástól.

Fontos, hogy finomítatlan, hidegen sajtolt olajat válasszunk, ha salátákhoz vagy készételekhez használjuk. A finomított repceolaj alkalmasabb sütésre, mert magas a füstküszöbe.

Ugyanakkor a táplálkozási szakértő hozzátette, hogy a legjobb olaj az olívaolaj.

Hogyan válasszunk minőségi repceolajat?

Íz és illat

A kiváló minőségű finomítatlan repceolaj enyhe diós vagy káposzta illatú (nem éles, nem avas). Ha keserűséget vagy idegen szagokat (fém, vegyszer) érez, az olaj valószínűleg rossz minőségű vagy romlott.

Szín

A szín aranysárgától a borostyánig (finomítatlan esetében) legyen. A túl sötét vagy zavaros olaj rossz szűrést vagy romlást jelezhet.

Összetétel és címkézés

Keressen olyan címkéket, mint például: „transzzsírmentes”, „nem GMO” és „első hidegen sajtolt”. A készítmény nem tartalmazhat mást, mint 100 százalék repceolajat.

Csomag

A sötét üvegű palack jobb – véd a fénytől. Ha műanyag edényről van szó, győződjön meg róla, hogy élelmiszer minőségű műanyag (PET, HDPE jelöléssel).

Kapcsolódó írásaink