Egészség
Szuperétel vagy az egészség ellensége?
Kiderült az igazság a repceolajról

Ha az ember gyakran rendkívül nagy mennyiségben fogyaszt napraforgóolajat, és hozzá kapcsolódan sült krumplit, akkor az növeli a szív– és érrendszeri betegségek előfordulását és a halálozást.
„Érdekes termék a repceolaj, mintegy húsz évvel ezelőtt segített Európának csökkenteni a szív– és érrendszeri betegségek előfordulását” – jegyezte meg a szakember.
Ezek az olajok némileg eltérő összetételű zsírsavakat tartalmaznak, amelyek nem okoznak ilyen aktív gyulladást az érfalban és a lipidprofil eltolódását.
A repceolaj mértékkel fogyasztva hasznos lehet. Íme néhány előnye:
– egészséges zsírösszetétel – a repceolaj sok egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét
– Omega-3 zsírsavak – alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaz, az omega-3 növényi alapú formáját, amely jótékony hatással van a szív– és érrendszerre
– alacsony telített zsírtartalmú – más olajokhoz (például kókusz– vagy pálmaolajhoz) képest a repceolaj kevesebb telített zsírt tartalmaz, így jobb választás mindennapi használatra
– az E-vitamin egy antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket a károsodástól.
Fontos, hogy finomítatlan, hidegen sajtolt olajat válasszunk, ha salátákhoz vagy készételekhez használjuk. A finomított repceolaj alkalmasabb sütésre, mert magas a füstküszöbe.
Ugyanakkor a táplálkozási szakértő hozzátette, hogy a legjobb olaj az olívaolaj.
Hogyan válasszunk minőségi repceolajat?
Íz és illat
A kiváló minőségű finomítatlan repceolaj enyhe diós vagy káposzta illatú (nem éles, nem avas). Ha keserűséget vagy idegen szagokat (fém, vegyszer) érez, az olaj valószínűleg rossz minőségű vagy romlott.
Szín
A szín aranysárgától a borostyánig (finomítatlan esetében) legyen. A túl sötét vagy zavaros olaj rossz szűrést vagy romlást jelezhet.
Összetétel és címkézés
Keressen olyan címkéket, mint például: „transzzsírmentes”, „nem GMO” és „első hidegen sajtolt”. A készítmény nem tartalmazhat mást, mint 100 százalék repceolajat.
Csomag
A sötét üvegű palack jobb – véd a fénytől. Ha műanyag edényről van szó, győződjön meg róla, hogy élelmiszer minőségű műanyag (PET, HDPE jelöléssel).