Egészség

Módszer, amivel a D-vitamin biztosan felszívódik

Nem dolgozik egyedül

A D-vitamin a csontok egészségének, az immunitásnak és a kalcium felszívódásának egyik legfontosabb eleme. De itt van a probléma: nem dolgozik egyedül. Ahhoz, hogy a szervezet valóban a maximális hasznot hozhassa belőle, egy „zsíros” asszisztensre van szükség – és itt jön képbe a guacamole!

Módszer, amivel a D-vitamin biztosan felszívódik
A D-vitamin a csontok egészségének, az immunitásnak és a kalcium felszívódásának egyik legfontosabb eleme
Fotó: AFP/Phanie/GARO

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Ez azt jelenti, hogy csak zsírok jelenlétében szívódik fel. Nélkülük olyan, mint egy kedves vendég, aki soha nem ér oda: úgy tűnik, ott van, de nem ér oda. Az ideális „szállítás” az egészséges zsírok, elsősorban az egyszeresen telítetlen zsírok.

Guacamole: ízletes és funkcionális szövetséges

Aurélien Tesson gyógyszerész szerint egy szelet teljes kiőrlésű kenyér guacamollal és egy D-vitamin kapszulával szinte tökéletes snack a tápanyag felszívódásához, írja a Pravda.

Az avokádó a következőkben gazdag:

  • egyszeresen telítetlen zsírsavak (a D-vitamin felszívódásához szükségesek);
  • rost (segíti a gyengéd felszívódást a belekben);
  • E- és K-vitamin;
  • kálium (jót tesz a szívnek és az ereknek);
  • 1 adag (50-100 g) guacamole 6,9-13,8 g zsírt tartalmaz, ami a napi szükséglet 10-20 százaléka.

Bónusz: Egészség minden falatban

Ez a snack nemcsak a D-vitamin felszívódását segíti elő, hanem:

• javítja a vér lipid profilját;
• fenntartja az energiát (a zsírok üzemanyagként raktározódnak);
• stabilizálja a vérnyomást.

Kapcsolódó írásaink