Egészség
Imádjuk, mégis tíz százalékkal növeli a vastagbélrák kockázatát
Azonban nem kell teljesen kiiktatni ezeket az élelmiszereket az étrendből

Az orvos szerint a marhahús, a bárány, a sertés és más vörös húsok növelhetik a vastagbélrák kockázatát. Hangsúlyozta azonban, hogy nem kell teljesen kiiktatni ezeket a termékeket az étrendből – csupán heti három étkezésre elosztva, 250 grammra kell korlátozni a fogyasztásukat.
A húskészítmények sokkal inkább növelik a rák kockázatát – figyelmeztetett O'Riordan. Pontosította, hogy a félkész termékek, valamint a dohány és az alkohol az első csoportba tartozó rákkeltő anyagoknak számítanak.
Az orvos azonban arra figyelmeztetett, hogy a nagymértékben feldolgozott hústermékek jelentik a legnagyobb veszélyt az egészségre – írta a Lenta. Mondandója alátámasztására egy 2023-as tanulmányt idézett, amely szerint a leginkább ultrafeldolgozott élelmiszereket fogyasztó embereknél 10 százalékkal megnőtt a rák kialakulásának élethosszig tartó kockázata.