Egészség
Ezért ne melegítse mikróban a tejet!
Komoly következményei lehetnek

Kis túlzással a tűz óta az emberiség egyik legnagyobb találmánya a mikró, és bár jelentősen megkönnyíti az életünket, olykor érdemes átgondolni, hogy milyen kockázatokkal járhat a használata.
Nem melegít megfelelően
Nem kell bemutatni azt a felemelő helyzetet, amikor tíz percig melegít egy ételt ahhoz, hogy a kóstolásnál rájöjjön, a belseje jéghideg, míg a tányér persze szénné égette a kezét. Ezek után nyilván nem újdonság a tény, hogy a mikró nem melegít egyenletesen, amely a tejnél különösen veszélyes lehet: a forró felszínű ital akár súlyos égési sérüléseket is okozhat.
Elpazarolja a vitaminokat
A tej egyik legértékesebb része a benne található B12-vitamin, de emellett tartalmaz még kalciumot, D-vitamint és fehérjéket is. A mikróban történő gyors, magas hőmérsékletű melegítés azonban egy csapásra tönkreteszi ezeket az összetevőket, így a vitaminok akár negyven százaléka is elveszhet.
Súlyos panaszokat is kiválthat az érzékenyeknél
Ha tejfehérje-érzékeny, talán észrevette már, hogy a mikrózott tej fogyasztása után lényegesen lerövidül a mosdó felé megtett út ideje. Hogy miért van ez? A mikrós melegítés során a tejfehérjék szerkezete módosul, amely az emészthetőségre is jócskán hatással van.
Mit tehet helyette?
A legjobb megoldás a régi klasszikus: ha egy kis lábosban, alacsony hőfokon melegíti a tejet. Ezáltal kontrollálhatja a hőmérsékletet, és megőrizheti a tej tápanyagait is. Pluszpont, hogy ezzel a technikával hatásosabban védekezhet a tej tetején megjelenő bőr ellen is, amely felér egy „biológiai fegyverrel”.