Egészség

Szakértők megnevezték a fő vitaminforrásokat

Változatosabbá kell tenni az étrendet

A szakértők azt tanácsolják, hogy szintetikus vitaminokat csak azok szedjenek, akik bizonyos vitaminokban hiányt szenvednek, valamint a terhes nők. Az egészséges emberek jobban járnak, ha a vitaminokat táplálékból szerzik be. De milyen termékek gazdagok hasznos összetételekben? Erre a kérdésre Dr. Alekszandr Mjasnyikov adta meg a választ – számol be a Sports.kz.

Szakértők megnevezték a fő vitaminforrásokat
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Mood4Food/Pierre Louis Viel

A B6-vitamin napi normájának pótlásához elegendő két fenyőmagot enni. Öt dió adja a megfelelő mennyiségű B1-vitamint. A mandula segít csökkenteni a koleszterinszintet, és növényi fehérjéket tartalmaz – 70 gramm mandula helyettesíthet egy sztatin tablettát.

Az áfonya a legjobb C-vitamin-forrás. A hús, különösen a csirke, B-vitaminokat és számos hasznos nyomelemet tartalmaz.

Az orvos azt tanácsolta, hogy változatosabbá kell tenni az étrendet több bogyós gyümölcs és egyéb gyümölcs hozzáadásával, nyomelemekben gazdag ételeket kell fogyasztani, és orvosi javaslat nélkül el kell utasítani a szintetikus vitaminok szedését.

„Egy dolgot ne feledjenek, ezt már évek óta mondom. Mindig kitartóan kérdezik: milyen vitaminokat kell szedni az egészség megőrzéséhez? A válasz: amit csak akar, de ne feledje, hogy ha elmegy a gyógyszertárba multivitaminokért, nem feltétlenül nyer vele, ártani viszont tud” – hangsúlyozta Mjasnyikov.

Kapcsolódó írásaink