Egészség
Ezek a gyümölcsök csökkentik a demencia kockázatát
Sok múlik az egészséges életmódon

A demencia az egyik leggyakoribb neurodegeneratív betegség világszerte. Jellemzően idős korban jelenik meg, és negatívan befolyásolja a memóriát és a szellemi teljesítményt.
Egyes gyümölcsök csökkenthetik a demencia kockázatát
Tanulmányok azt mutatják, hogy a sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó kiegyensúlyozott étrend megvéd a demenciától – különösen a magas flavonoid koncentrációjú gyümölcsök.
A flavonoidok olyan növényi vegyületek, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és így védik a sejteket a káros szabad gyököktől.
Tanulmány a flavonoidok hatásairól: kísérlet a Columbia Egyetemen
A Columbia Egyetem tanulmányában három év alatt 3600 alanyt vizsgáltak, akiknek fele flavanolt fogyasztott. A kognitív teljesítményüket rendszeresen ellenőrizték. Azoknak, akik gyakran fogyasztottak flavanolt, kevésbé romlott az állapota.
Az almától és a bogyós gyümölcsöktől fittebb az agyunk?
A flavonolok különösen magas koncentrációban találhatók az almában és a bogyós gyümölcsökben. A növényi vegyületek a kakaóban, valamint a zöld és fekete teában is megtalálhatók. De vajon mennyire befolyásolja a flavonoidokban gazdag étrend a mentális erőnlétünket?
Prof. Dr. Bernhard Watzl, a Német Táplálkozástudományi Társaság elnöke megerősítette a Süddeutsche Zeitungnak, hogy a flavonoidok hozzájárulhatnak a demencia megelőzéséhez. Nem világos azonban, hogy ezeknek az anyagoknak a korai bevitele 20 és 40 éves kor között sorsfordító-e.