Egészség
Fűszer, mely növeli a belső vérzés kockázatát
Nagy dózisban még a hasznos növények is árthatnak

Az oregánó a pizza, a húsételek és a tésztafélék kedvelt fűszere, valamint erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező gyógynövény. Gyógyító tulajdonságaiért a karvakrol és a timol felelősek, amelyek az illóolaj részét képezik. Kis mennyiségben valóban hasznosak, de rendszeres vagy túlzott használat esetén a gyomor-bélrendszer irritációját okozhatják.
Milyen kockázatokat rejt az oregánó?
Tudományos vizsgálatok kimutatták: a karvakrol és a timol véralvadásgátló hatású. Ez azt jelenti, hogy az oregánó túlzott fogyasztása növeli a belső vérzés kockázatát. A vérhígítót szedőknek különösen óvatosnak kell lenniük – az együttes hatás gyomorvérzéshez vezethet.
Miért kell korlátozni az oregánó fogyasztását bizonyos egészségügyi állapotok esetén?
Van egy másik veszély is: az oregánó fokozza a gyomornedv termelését. A gyomorhurutban, fekélyben vagy refluxban szenvedőknél ez súlyosan súlyosbíthatja a tüneteket. Az oregánó illóolajok az érzékeny embereknél allergiás reakciókat is okozhatnak. Kiütések, hányinger és akár szédülés is előfordulhat.
Amikor fűszereket választunk az ételekhez, fontos, hogy ne feledjük: még a hasznos növények is nagy dózisban árthatnak.