Egészség

Fűszer, mely növeli a belső vérzés kockázatát

Nagy dózisban még a hasznos növények is árthatnak

Egyes fűszerek, amelyeket szívesen adunk az ételeinkhez, túlzásba víve komolyan károsíthatják az egészségünket. És ez nemcsak a jól ismert fekete borsra vonatkozik, amely irritálhatja a gyomornyálkahártyát, és a szerecsendióra, amely túladagolás esetén hallucinációkat okoz. A potenciálisan veszélyes fűszerek listáján egy népszerű, erős ízű növény is szerepel – tájékoztat a Pravda.

Fűszer, mely növeli a belső vérzés kockázatát
Amikor fűszereket választunk az ételekhez, ne feledjük, hogy nagy dózisban még a hasznos növények is árthatnak
Fotó: BSIP via AFP/Chassenet

Az oregánó a pizza, a húsételek és a tésztafélék kedvelt fűszere, valamint erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező gyógynövény. Gyógyító tulajdonságaiért a karvakrol és a timol felelősek, amelyek az illóolaj részét képezik. Kis mennyiségben valóban hasznosak, de rendszeres vagy túlzott használat esetén a gyomor-bélrendszer irritációját okozhatják.

Milyen kockázatokat rejt az oregánó?

Tudományos vizsgálatok kimutatták: a karvakrol és a timol véralvadásgátló hatású. Ez azt jelenti, hogy az oregánó túlzott fogyasztása növeli a belső vérzés kockázatát. A vérhígítót szedőknek különösen óvatosnak kell lenniük – az együttes hatás gyomorvérzéshez vezethet.

Miért kell korlátozni az oregánó fogyasztását bizonyos egészségügyi állapotok esetén?

Van egy másik veszély is: az oregánó fokozza a gyomornedv termelését. A gyomorhurutban, fekélyben vagy refluxban szenvedőknél ez súlyosan súlyosbíthatja a tüneteket. Az oregánó illóolajok az érzékeny embereknél allergiás reakciókat is okozhatnak. Kiütések, hányinger és akár szédülés is előfordulhat.

Amikor fűszereket választunk az ételekhez, fontos, hogy ne feledjük: még a hasznos növények is nagy dózisban árthatnak.

Kapcsolódó írásaink