Egészség

Élelmiszerek, melyek „kilúgozzák” a kalciumot a szervezetből

Az is fontos, hogy a szervezet mennyit tud felvenni

Nemcsak az elfogyasztott kalcium mennyiségéről van szó, hanem arról is, hogy a szervezet mennyit tud felszívni. Sajnos vannak olyan gyakran fogyasztott élelmiszerek, amelyek megzavarják ezt a folyamatot. Észre sem vesszük, hogy „kimossák” a kalciumot, gyengítik a csontokat – számol be a Sports.kz.

Élelmiszerek, melyek „kilúgozzák” a kalciumot a szervezetből
Sokan szenvednek a kalcium hiánya miatt, zöldségek, bogyós gyümölcsök, sajtok étrendbe illesztésével sokat tehetünk a hiány megszüntetésére
Fotó: AFP/Science Photo Library/CMO/Science Photo Li/Cordelia Molloy

Miért nem marad meg a kalcium?

Még a napi egy kiló túró elfogyasztása sem biztos, hogy előnyös. Ennek oka a kalcium felszívódását akadályozó vagy a szervezetből való kiválasztását elősegítő termékekben keresendő – írja a Sports.kz.

Ezek a leggyakoribb élelmiszerek, amelyeket naponta fogyasztunk, anélkül, hogy gondolnánk a következményekre. Hatásukra a csontok törékenyebbé válnak és a törések kockázata már kisebb mozgásoknál is megnő.

Íme, mi blokkolja a kalcium felszívódását:

Kávé és erős teák

Sokan nem tudják elkezdeni a napot a reggeli kávé nélkül. Kevesen tudják azonban, hogy a koffein serkenti a veseműködést, és ennek következtében hozzájárul a kalcium kioldódásához a csontokból.

A fekete tea gazdag ízvilágával hasonló hatást fejt ki. Ráadásul a teában lévő tanninok megakadályozzák a kalcium felszívódását a belekben.

Túl sok só

Inkább túlzásba viszi a sózást? Akkor ne tegye! A só a kalcium legfőbb „ellensége”. Aktiválja az ásványi anyagok kiválasztását a vizelettel. Minél több só van a napi menüben – annál kevésbé lesznek erősek a csontok.

Fehér kenyér és péksütemények

A csúcsminőségű liszt gazdag olyan anyagokban – fitátokban –, amelyek a kalciummal vegyületeket képeznek, megnehezítve annak felszívódását.

Ezenkívül a muffinokból és kenyerekből származó gyors szénhidrátok negatívan befolyásolják az anyagcserét, és további terhelést jelentenek a gyomor-bélrendszerben.

Milyen termékek járulnak hozzá a kalcium jobb felszívódásához?

Nemcsak a kalcium bevitele, hanem annak teljes felszívódása is fontos. Szeretné, ha a kalcium erősítené csontjait és jótékony hatással lenne rá? Vegye be étrendjébe a következő élelmiszereket:

Savanyú tejtermékek: kefir, joghurt, túró

Leveles zöldségek és fűszernövények

Diófélék, magvak, szezámmag

Halak és tenger gyümölcsei – D-vitamin-forrásként

Rostban és magnéziumban gazdag gabonafélék.

Természetesen sok tiszta víz – enélkül a kalcium felszívódása nehézkes.

Néhány egyszerű tipp a csontok egészségéért:

– csökkentse a só- és cukorbevitelt;

– figyeljen az elfogyasztott víz mennyiségére;

– korlátozza a kávé és a tea fogyasztását;

– kerülje az alkoholos italokat;

– növelje a zöldségek és diófélék mennyiségét az étrendjében;

– csökkentse a sütemények és a fehér kenyerek fogyasztását.

Ezek az egyszerű szokások segítenek fenntartani a csontok szilárdságát, az ízületek mozgékonyságát és a jó egészséget. Mindezt szigorú diéták, drága táplálékkiegészítők vagy extra erőfeszítések nélkül.