Egészség
Mégsem káros a pálmaolaj?
Jól ellenáll a magas hőmérsékleten történő oxidációnak

Szerinte ez a termék méltatlanul kapott negatív hírnevet a mítoszok és az anti-marketing miatt. Hangsúlyozta, hogy a tudományos adatok és a WHO álláspontja cáfolja a pálmaolaj veszélyeiről szóló híreszteléseket.
A pálmaolajjal kapcsolatos probléma a versenyben alkalmazott anti-marketing. A WHO soha nem állította, hogy a pálmaolaj veszélyes az egészségre. A tudományos bizonyítékok sem támasztják alá a különböző ártalmakról szóló mítoszokat. Valójában az élelmiszerekben való felhasználása teljesen kiküszöböli a különösen káros transzzsírok jelenlétét. A természetes antioxidánsok jelenlétének és a többszörösen telítetlen zsírsavak mérsékelt tartalmának köszönhetően a pálmaolaj jól ellenáll a magas hőmérsékleten történő oxidációnak, ami lehetővé teszi a sütéshez való felhasználását – magyarázta Kabanov.
Megjegyezte, hogy a karotinokban gazdag vörös pálmaolaj különösen értékes a szervezet számára. A táplálkozási szakember szerint egy ilyen termék külön pozitív tulajdonsága az olajsav frakció jelenléte, amely hasznos telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
Ezenkívül nagyrészt az E-vitaminnak és különböző származékainak köszönhetően a pálmaolaj antioxidáns tulajdonságai enyhén jótékony hatással bírnak. A vörös pálmaolaj a legelőnyösebb a nagy mennyiségű karotin miatt. A pálmaolaj külön pozitív tulajdonsága az olajsav frakció jelenléte, mivel telítetlen zsírsavakat tartalmaz – foglalta össze Kabanov.