Egészség
Szuperzöldség, ami jót tesz a szívnek és a látásnak
Meglepően sokoldalú, turmixokhoz, levesekhez és mártásokhoz is adható

A spenót lenyűgöző tápanyagcsokrot kínál, még más levélzöldségekhez képest is. Két csésze nyers spenót a napi ajánlott A-, C- és K-vitamin-, folsav-, magnézium- és vasbevitel több mint 10 százalékát, valamint 1,4 g rostot biztosít. Bővelkedik olyan egészségvédő növényi vegyületekben, mint a lutein, a zeaxantin, a nitrátok és a kvercetin, amelyek segítenek a szem védelmében, a szív egészségének előmozdításában és a gyulladások elleni küzdelemben – számol be a yahoo.com.
Okok, hogy több spenótot fogyasszunk
Kevés kalória mellett sok tápanyagot biztosít
A két csészényi spenót mindössze 14 kalóriát és sok tápanyagot ad az ételekhez. Így a több spenót (és más zöldségek) fogyasztása segíthet a fogyásban és a testsúly folyamatos fenntartásában.
A spenót tele van hiánytápanyagokkal, mint például vas, magnézium és rostok
A spenót olyan tápanyagokat kínál, amelyekből sokan nem jutnak elegendő mennyiséghez, beleértve a vasat, a magnéziumot és a rostokat, és segíthet közelebb kerülni a napi ajánlott bevitelhez mindegyikből. A vas segít a sejtek oxigénellátásában, és különösen fontos a szülőképes korú nők, a terhes nők és a sportolók számára. A magnézium támogatja a csontok egészségét és az izomösszehúzódást. Eközben a rostok segítenek a vastagbélrák elleni védelemben, kordában tartják a koleszterinszintet és elősegítik az emésztés egészségét.
Segíthet megvédeni a zsírmájbetegségtől
Megfigyeléses kutatások szerint a magas spenótfogyasztás a zsírmájbetegség alacsonyabb kockázatával jár együtt azokhoz képest, akik kevés spenótot fogyasztanak. Becslések szerint a zsírmájbetegség az amerikai lakosság 24 százalékát érinti, és összefügg a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a májgyulladás fokozott kockázatával.
A spenót jót tesz a szívnek
Egyes kutatások szerint a spenótban gazdag étrend segíthet az artériák rugalmasságának megőrzésében és a vérnyomás csökkentésében, mindkettő fontos tényező a szív egészségének szempontjából. Ez nagyrészt azért van így, mert a spenót gazdag nitrátforrás, amely növeli a nitrogén-oxid termelést, ami egy erős értágító.
Segíthet megvédeni az időskori makuladegeneráció (AMD) ellen
Egy tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik hetente kétszer vagy többször fogyasztottak spenótot, 58 százalékkal kisebb volt az AMD – a látásromlás egyik vezető oka – kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik havonta kevesebb mint három adag spenótot ettek. A spenót (valamint a tojás) gazdag forrása a luteinnek, egy karotinoidnak, amelyről úgy vélik, hogy a káros kék fény kiszűrésével segít megvédeni a makulát.
A spenót segít megvédeni az oxidatív károsodástól
Kutatások szerint a spenót segíthet az oxidatív stressz elleni küzdelemben, amely sejtkárosodást okoz, és számos krónikus betegséggel, köztük a szív- és érrendszeri betegségekkel hozható összefüggésbe.
Hogyan fogyasszon több spenótot?
Ez az egyik legsokoldalúbb zöldség, amely enyhe ízének köszönhetően könnyen keverhető a receptekbe, beleértve a turmixokat, leveseket, húsgombócokat, tésztaszószokat és még a pékárukat is. Ha nehezen viseli, hogy a spenót bekerüljön a kedvenc receptjeibe, kezdje kis mennyiséggel, és aprítsa finomra, hogy minimalizálja a hatást, és extra tápanyagot adjon hozzá.
Ki ne egyen spenótot?
A spenótfogyasztás általában egy táplálkozási győzelem, de bizonyos betegségekben szenvedőknek óvatosnak kell lenniük, hogy ne vigyék túlzásba.
Azoknak, akiknek a kórtörténetében oxalátkövek fordulnak elő: A spenót gazdag oxalátforrás, és az oxalátban gazdag élelmiszerek túlzott fogyasztása hozzájárulhat a vesekövek kialakulásához. Ha a kórtörténetében már előfordult vesekő, figyelnie kell a spenótfogyasztásra.
Véralvadásgátló gyógyszereket szedők: A spenótban bőségesen van K-vitamin, és kölcsönhatásba léphet egyes véralvadásgátló gyógyszerekkel. Ha vérhígítót szed, forduljon orvosához, mielőtt növelné a K-vitamin bevitelét (spenót vagy más ételek révén).
A spenótnak talán nincs olyan divatos híre, mint más zöldfajtáknak, például a kelkáposztának és a mángoldnak, de nem szabad figyelmen kívül hagyni. Kényelmes, megfizethető, tele van tápanyaggal, és nincs benne a többi zöldfajtára jellemző keserűség és fásság, ami kiemelkedő választássá teszi.