Egészség
Kiderült, egészséges-e a pisztácia
Ez a puha, enyhén édes dióféle nagyon ízletes

A pisztácia tele van az emberi szervezet számára fontos tápanyagokkal, például káliummal, rosttal, C-vitaminnal és antioxidánsokkal. Ennek köszönhetően jó választás lehet nassolnivalónak – írja a Sports.kz.
Emellett ezek a puha, enyhén édes diófélék nagyon ízletesek, így ideálisak főzéshez, sütéshez és nassoláshoz.
Egészségügyi előnyei ennek a dióféléknek:
Csökkenti a vérnyomást
A pisztácia segíthet a vérnyomás csökkentésében. Egy tanulmány szerint fogyasztása jelentősen csökkenti a szisztolés vérnyomást, ami a vérnyomásméréskor kapott csúcsszám. Megjegyezték azonban, hogy nem csökkenti a diasztolés vérnyomást (a mérési eredmény alsó számát).
Alacsonyabb koleszterinszint
Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a pisztácia csökkentheti a koleszterinszintet. Különösen az olyan kockázati tényezőket javíthatja, mint az összkoleszterinszint, az összkoleszterin és a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin („jó koleszterin”) aránya, valamint a trigliceridek (a vérben lévő zsír).
Segít a fogyásban
Kutatók megállapították, hogy a pisztácia rendszeres fogyasztása az élelmi rostbevitel növekedésével és az édességfogyasztás csökkenésével jár együtt. A pisztáciát fogyasztó emberek könnyebben fogynak, csökken a derékkörfogatuk és a BMI-jük, és esélyük van arra, hogy javuljon a diétájuk.
A pisztácia fogyasztása azért befolyásolja a fogyást, mert növeli a jóllakottság érzését, ami végső soron arra készteti az embereket, hogy kevesebb kalóriadús és egészségtelen ételt fogyasszanak.
Javítja a bélrendszer egészségét
Egy tanulmányban a kutatók a földimogyoró és a pisztácia bélrendszerre gyakorolt hatását értékelték. Azt találták, hogy a földimogyoró és a pisztácia fogyasztása elősegíti a bél mikrobiótáját azáltal, hogy fokozza a kedvező baktériumok növekedését. A kutatók azt állítják, hogy a pisztácia prebiotikus hatással van a bélre.
Szabályozza a vércukorszintet
Ha cukorbetegségben szenved, a pisztácia remek választás lehet nassolnivalónak. A kutatók értékelték a vércukorszintre gyakorolt hatását 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél. Jelentős csökkenést találtak az éhomi vércukorszintben abban a csoportban, amelyik pisztáciát fogyasztott. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a pisztácia segíthet a cukorbetegek glikémiájának szabályozásában.
Hány pisztácia fogyasztható naponta?
A legtöbb ember naponta fogyaszthat pisztáciát. Mint a legtöbb diófélét, ezt is mértékkel kell. A kiadvány szerint napi egy adag – 1 uncia, azaz 49 dió – sok ember étrendjének egészséges kiegészítője lehet.
Kinek nem szabad pisztáciát ennie?
A pisztácia nem biztos, hogy mindenkinek megfelelő. Korlátozzák vagy kerüljék azok, akik dióallergiában, gyomor-bélrendszeri rendellenességekben és vesebetegségben szenvednek. Ha kétségei vannak a pisztácia fogyasztásával kapcsolatban, jobb, ha orvoshoz fordul.