Egészség

Kiderült, egészséges-e a pisztácia

Ez a puha, enyhén édes dióféle nagyon ízletes

A pisztácia nemcsak egészséges, hanem ízletes is, így ideális nassolnivaló – számol be a Sports.kz.

Kiderült, egészséges-e a pisztácia
A pisztácia tele van az emberi szervezet számára fontos tápanyagokkal
Fotó: AFP/Anadolu/Anadolu Agency/Omer Taha Cetin

A pisztácia tele van az emberi szervezet számára fontos tápanyagokkal, például káliummal, rosttal, C-vitaminnal és antioxidánsokkal. Ennek köszönhetően jó választás lehet nassolnivalónak – írja a Sports.kz.

Emellett ezek a puha, enyhén édes diófélék nagyon ízletesek, így ideálisak főzéshez, sütéshez és nassoláshoz.

Egészségügyi előnyei ennek a dióféléknek:

Csökkenti a vérnyomást

A pisztácia segíthet a vérnyomás csökkentésében. Egy tanulmány szerint fogyasztása jelentősen csökkenti a szisztolés vérnyomást, ami a vérnyomásméréskor kapott csúcsszám. Megjegyezték azonban, hogy nem csökkenti a diasztolés vérnyomást (a mérési eredmény alsó számát).

Alacsonyabb koleszterinszint

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a pisztácia csökkentheti a koleszterinszintet. Különösen az olyan kockázati tényezőket javíthatja, mint az összkoleszterinszint, az összkoleszterin és a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) koleszterin („jó koleszterin”) aránya, valamint a trigliceridek (a vérben lévő zsír).

Segít a fogyásban

Kutatók megállapították, hogy a pisztácia rendszeres fogyasztása az élelmi rostbevitel növekedésével és az édességfogyasztás csökkenésével jár együtt. A pisztáciát fogyasztó emberek könnyebben fogynak, csökken a derékkörfogatuk és a BMI-jük, és esélyük van arra, hogy javuljon a diétájuk.

A pisztácia fogyasztása azért befolyásolja a fogyást, mert növeli a jóllakottság érzését, ami végső soron arra készteti az embereket, hogy kevesebb kalóriadús és egészségtelen ételt fogyasszanak.

Javítja a bélrendszer egészségét

Egy tanulmányban a kutatók a földimogyoró és a pisztácia bélrendszerre gyakorolt hatását értékelték. Azt találták, hogy a földimogyoró és a pisztácia fogyasztása elősegíti a bél mikrobiótáját azáltal, hogy fokozza a kedvező baktériumok növekedését. A kutatók azt állítják, hogy a pisztácia prebiotikus hatással van a bélre.

Szabályozza a vércukorszintet

Ha cukorbetegségben szenved, a pisztácia remek választás lehet nassolnivalónak. A kutatók értékelték a vércukorszintre gyakorolt hatását 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereknél. Jelentős csökkenést találtak az éhomi vércukorszintben abban a csoportban, amelyik pisztáciát fogyasztott. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a pisztácia segíthet a cukorbetegek glikémiájának szabályozásában.

Hány pisztácia fogyasztható naponta?

A legtöbb ember naponta fogyaszthat pisztáciát. Mint a legtöbb diófélét, ezt is mértékkel kell. A kiadvány szerint napi egy adag – 1 uncia, azaz 49 dió – sok ember étrendjének egészséges kiegészítője lehet.

Kinek nem szabad pisztáciát ennie?

A pisztácia nem biztos, hogy mindenkinek megfelelő. Korlátozzák vagy kerüljék azok, akik dióallergiában, gyomor-bélrendszeri rendellenességekben és vesebetegségben szenvednek. Ha kétségei vannak a pisztácia fogyasztásával kapcsolatban, jobb, ha orvoshoz fordul.

Kapcsolódó írásaink