Egészség
Ezért kell megmosni a gyümölcsöket és zöldségeket
Valóban probléma, ha elfelejtjük?

Mindig meg kell mosni a terményeket?
Ideális esetben igen. „Mindaddig, amíg ivóvizet használ, mindig bölcs dolog megmosni a gyümölcsöket és zöldségeket, mielőtt megenné őket” – mondja Sandra Eskin, a Stop Foodborne Illness vezérigazgatója a Yahoo Life-nak. „Még ha tisztának is tűnnek, akkor is hordozhatnak szennyeződéseket, baktériumokat vagy maradványokat.”
Melissa Vaccaro, a National Environmental Health Association vezető élelmiszerbiztonsági programszakértője hozzáteszi, hogy hacsak a terményeket nem csomagolják „előre megmosott” címkével, a feltételezés az, hogy a fogyasztónak meg kell mosnia őket. „Ez minden termékre vonatkozna, még akkor is, ha nem a héját eszik meg” – mondja a Yahoo Life-nak.
Az egyetlen kivétel ez alól a banán. Ez azért van, mert általában úgy hámozhat meg egy banánt, hogy nem igazán ér hozzá a belsejéhez. De a legtöbb termék esetében a hámozás vagy a vágás az ehető részekben szennyeződést okozhat. Eskin például rámutat arra az esetre, amikor a sárgadinnye-szalmonellajárványhoz kapcsolódott, amikor a talajból származó baktériumok szennyezték a héjat.
Mennyire rossz, ha elfelejtjük megmosni a terményeinket?
A szakértők egyetértenek abban, hogy bár egy-két falat mosatlan gyümölcs valószínűleg nem fog minden alkalommal betegséget okozni, megnöveli annak az esélyét, hogy olyan mikroorganizmusokat vegyünk magunkhoz, amelyek komolyan megbetegíthetnek.
„Ezek a Staphylococcus aureustól [staphylococcus aureus], amely mindenütt jelen van, a rossz mezőgazdasági gyakorlatból származó E. coliig terjedhetnek” – mondja Bryan Quoc Le élelmiszerkutató. „A természetes szennyeződések és törmelékek növelik ezeket a kockázatokat, mivel sokkal több mikrobát rejtenek magukban, mint az élelmiszerek felülete.”
A Centers for Disease Control szerint az élelmiszer-eredetű megbetegedések közel fele a terményeknek tulajdonítható, a legnagyobb bűnösök a leveles zöldségek. Ráadásul e megbetegedések 46 százalékát norovírus okozta. Vaccaro szerint a terményekkel kapcsolatos járványok további kórokozói közé tartozik a Listeria monocytogenes, a cyclospora, a hepatitis A vírus és a campylobacter.
Eskin szerint különösen a csírák jelentenek nagyobb kockázatot az olyan baktériumok, mint a szalmonella és az E. coli szempontjából. Bár a mosás segít, szerinte a legbiztonságosabb módja a fogyasztásuknak az alapos főzés.
„Ezek az eredmények nem azt jelentik, hogy nem szabad terményeket fogyasztani, hanem azt erősítik meg, hogy óvatosan kell bánnunk a termények kezelésével és fogyasztásával” – teszi hozzá Vaccaro.
Mi a helyzet a növényvédő szerekkel?
Vaccaro szerint az Egyesült Államokban termesztett termékek biztonságosabbnak számítanak, mint egyes importtermékek, köszönhetően a szigorúbb szabályozásoknak, a jobb végrehajtásnak és a gyakoribb vizsgálatoknak. Utal az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának 2023 évi összefoglaló jelentésére a növényvédőszer-adatprogramról, amelyből kiderült, hogy a vizsgált minták több mint 99 százalékában a szermaradványok az EPA által megállapított tűréshatár alatt maradtak, 38,8 százalékban pedig nem volt kimutatható szermaradvány.
„A növényvédőszer-maradványok mindenképpen aggodalomra adnak okot, de kevésbé, mivel a betakarítás után szinte minden terméket előzetesen átmosnak, hogy eltávolítsák a szennyeződések és a törmelékek nagy részét” – mondja Quoc Le.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kerülne be időnként némi szermaradvány, többek között az importált termékekből. Az aggódó fogyasztók bizonyos gyümölcsök és zöldségek – különösen a spenót, a szőlő és a többi, a Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) „piszkos tucat” listáján szereplő termék, azaz a legtöbb növényvédőszer-maradványt tartalmazó termékek – kiválasztásakor választhatják a biotermékek vásárlását. Bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket teljesen elkerülhetnek vagy helyettesíthetnek, bár szakértőink többnyire azt javasolják, hogy egyszerűen csak fogyasszanak többféle, megfelelően megmosott gyümölcsöt és zöldséget.
Miért érdemes még megfontolni a gyümölcsök és zöldségek mosását?
Abbey Thiel élelmiszerkutató azt mondja, hogy őt kevésbé aggasztja a növényvédőszer-expozíció, és inkább az amerikai élelmiszer-pazarlás problémája motiválja, amelyet részben az táplál, hogy az amerikaiak hagyják megromlani a gyümölcsöket és zöldségeket. Azzal, hogy megmossa a terményeit, csökkenti a romlásra hajlamos baktériumok mennyiségét, és meghosszabbíthatja a gyümölcsök és zöldségek eltarthatósági idejét.
„Ez lenne a legfőbb okom arra, hogy azt mondjam az embereknek, hogy mossák meg, majd szárítsák meg a friss terményeiket” – mondta Thiel a Yahoo Life-nak.
Mi a megfelelő módja a gyümölcsök és zöldségek megmosásának?
Íme néhány tipp szakértőnktől a legjobb termékmosási gyakorlatokról:
- Mindig mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, mielőtt megmosná, felvágná vagy meghámozná a terményeket.
- Öblítsen le minden terméket hideg vízzel néhány másodpercig.
- A gyökérzöldségeket és más vastag héjú termékeket (például dinnyét és uborkát) súrolja meg puha zöldségkefével, hogy csökkentse a baktériumoknak való kitettséget (vagy legalábbis dörzsölje meg őket alaposan a kezével).
- A leveles zöldségek tisztításához merítse őket vízbe, csepegtesse le és öblítse le.
- Öblítse le a bogyós gyümölcsöket egy szűrő segítségével.