Egészség
A tudósok felfedezték a kávé elképesztő előnyeit
Fontos a bélrendszer számára

A tanulmányban a tudósok 22 867 résztvevő mintáit elemezték, hogy megértsék, hogyan hat a kávé a bélbaktériumokra. A résztvevőket három csoportra osztották:
– „soha” (azok, akik havonta kevesebb mint három csészével isznak);
– „mérsékelt” kávéfogyasztók (azok, akik havonta legalább három csészényit és naponta három csészényit isznak);
– „erős” kávéfogyasztók (azok, akik naponta három vagy több csészével isznak).
„A kutatók megállapították, hogy a kávéivókban magas volt az egyik baktériumtörzs, az L. asaccharolyticus szintje. Az eredmények arra utalnak, hogy a kávéfogyasztás pozitív hatással lehet a bélrendszer egészségére azáltal, hogy elősegíti a jó baktériumok növekedését” – olvasható a cikkben.
Miért fontos az egészséges bélrendszer?
Ahogy dr. Michael Kaplan elmagyarázza, a bélmikrobiom és a beleinkben élő jótékony baktériumok alapvető fontosságúak az általános egészségünk szempontjából. Kaplan szerint az egészséges bélrendszer segíthet megelőzni az utazási hasmenést, az antibiotikum okozta hasmenést, sőt, még az elhízás, a szív– és érrendszeri betegségek és a kemoterápia következményeinek kezelésében is szerepet játszhat.
A bélben található az immunsejtjeink többsége is, ezért fontos, hogy megvédjük és erősítsük. Az egészséges bélrendszer emellett támogatja az emésztést, csökkenti a gyulladást és befolyásolja gondolkodásunkat.
Pontosan hogyan segíti elő a kávé a jótékony baktériumok működését?
Dr. Kaplan megjegyzi, hogy nem csak a koffein segíti elő a jótékony baktériumokat, hiszen még a koffeinmentes kávé fogyasztása is pozitív hatással van a bélrendszerünkre. Inkább a kávéban található polifenolok játszanak valószínűleg kulcsszerepet, amelyek elősegítik a jótékony baktériumok szaporodását.
Mennyi kávét kell inni ahhoz, hogy ezeket az előnyöket élvezhessük?
„Napi egy-két csésze kávé fogyasztása teljesen biztonságos, és ez elegendő ahhoz, hogy serkentse a bélflórát, és hosszú távon javítsa egészségi állapotát” – mondja dr. Kaplan.
A jó hír azok számára, akik szeretnek egy kis tejet vagy cukrot adni a kávéjukhoz: a tanulmány szerint ezek az adalékanyagok nem befolyásolják a bélrendszer egészségére gyakorolt előnyöket. A kutatók már korábban megállapították, hogy ha idősebb korban cukormentes és koffeintartalmú kávét iszunk, kisebb a demencia kockázata.