Egészség

Ez a lédús gyümölcs megelőzheti a szívbetegséget

Sőt, még az inzulinrezisztenciát is csökkentheti

Azt mindannyian tudjuk, hogy a gyümölcsevés jót tesz az egészségnek, de van egy olyan szupergyümölcs, ami szívbetegségen át az inzulinrezisztencián át mindenre jó – írta meg a life.hu.

Ez a lédús gyümölcs megelőzheti a szívbetegséget
A tanulmány szerint a mangót fogyasztók jelentős csökkenést tapasztaltak az inzulinrezisztenciában
Fotó: AFP/Menahem Kahana

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az egyik legfinomabb gyümölcs.

Mézédes orvosság

A gyümölcsök amellett, hogy isteni finomak, jót is tesznek a szervezetünknek: a szőlő például megvédheti az időseket az izomvesztéstől, a narancs csökkentheti a depresszió kockázatát, az alma és a görögdinnye pedig megelőzheti a vastagbélrákot. Egy új tanulmány szerint pedig a gyakori mangófogyasztás előidézheti a szív egészségének javulását, sőt, még az inzulinrezisztenciát is csökkentheti a túlsúlyos vagy elhízott felnőtteknél.

A kutatás ugyanis azt vizsgálta, hogy a friss mangó fogyasztása hogyan befolyásolja az inzulinérzékenységet az elhízott, alacsony fokú krónikus gyulladásban szenvedőknél.

48 résztvevő vett részt a tanulmányban, ebből 24 ember nem változtatott étkezési szokásain, a másik 24 ember viszont napi két adag mangót evett meg négy héten keresztül. Az eredmények megdöbbentőek voltak: a gyümölcsöt fogyasztók esetében jelentősen csökkenést tapasztaltak az inzulinrezisztenciában, a hasnyálmirigy azon képessége pedig, hogy inzulint termeljen és glükózt szabadítson fel, rohamosan nőtt.

Mit jelent ez?

Ezekből az eredményekből az következik, hogy a rendszeres mangó fogyasztás csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ezáltal javítja a szív egészségét.

A tanulmány pedig azt mutatja, hogy a mangó hozzáadása az étrendhez egyszerű és élvezetes módja lehet a jobb inzulinműködés támogatására a túlsúlyos vagy elhízott embereknél.

Ráadásul a hízás miatt sem kell aggódnunk, mivel mindkét kutatásban részt vevő csoport ugyanannyi kalóriát fogyasztott, de a mangó csoport testösszetétele változatlan maradt, míg a másik csoport enyhe, de jelentős testsúlynövekedést tapasztalt.

Kapcsolódó írásaink