Egészség

Érdemes vigyázni a grépfrútlével

Egyes gyógyszerek esetében akár komoly mellékhatást is kiválthat

A grépfrútlé az egészséges diéta része, hiszen rengeteg vitamint tartalmaz, azonban mindenképp érdemes figyelni, ha épp gyógyszert szedünk – írja a News Medical legújabb cikkében.

Érdemes vigyázni a grépfrútlével
Az ok, ami miatt a grépfrút veszélyes lehet, nem feltétlenül a gyümölcsökben keresendő
Fotó: Anadolu via AFP/Harun Ozalp

A legfrissebb kutatások szerint mind a grépfrút, mind pedig a grépfrútlé kifejezetten hasznos szervezetünk számára, azonban bizonyos gyógyszerek hatását csökkentheti, míg mások esetében akár komoly mellékhatásokat is kiválthat. Érdemes tehát figyelni, hiszen bizonyos magasvérnyomás elleni szerek (nifedipinek), néhány koleszterin csökkentő szer (atorvastatinok) hatásait is csökkentheti.

Különösen oda kell figyelni a transzplantációk után kapott, kilökődésgátló szerek esetében, ugyanis ezeknél a gyógyszereknél akár életveszélyes mellékhatások is kialakulhatnak.

Az ok, ami miatt a grépfrút ilyen veszélyes lehet, nem feltétlenül a gyümölcsökben keresendő. A szervezetünkben ugyanis megtalálható az úgynevezett CYP3A4 enzim, amely a gyógyszerek felszívódásában is szerepet játszik. Ennek az enzimnek a működését azonban blokkolhatja a grépfrút, ami miatt akár túl sok hatóanyag kerülhet a vérünkbe.

Amennyiben tehát hosszú távon szedünk gyógyszereket, úgy mindenképp érdemes konzultálni kezelőorvosunkkal, amennyiben nagy mennyiségben tervezünk grépfrútlevet fogyasztani.

Kapcsolódó írásaink