Egészség
Csodanövény, ami tökéletes az egészség megőrzéséhez
Tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom

A csipkebogyó a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség, 2-3 méter magas cserje. A legelterjedtebb a májusi csipkebogyó, amelynek sötét rózsaszínű virágai és gömbölyded, élénkpiros termései vannak, írja a Sports.kz.
A csipkebogyó vitaminok koncentrátumát tartalmazza, ezért gyakran forró vízzel leforrázva isszák. Friss vagy szárított csipkebogyót, valamint port és koncentrált szirupot is főzhetünk.
A csipkebogyó előnyei
Antioxidáns tulajdonságok
A csipkebogyó – a C-vitamin igazi kincsesbányája. A C-vitamin erős antioxidánsnak számít, ami azt jelenti, hogy harcol a szabad gyökök hatására bekövetkező sejtkárosodási és bomlási folyamat ellen, mondta Anna Alreadygova, endokrinológus és táplálkozási szakember. Ezenkívül segíti a vas felszívódását, és részt vesz a kollagén termelésében, ami elengedhetetlen az egészséges bőr, ízületek és csontok fenntartásához.
Vitaminokban és mikrotápanyagokban gazdag
A csipkebogyó a C-vitamin mellett A-, E-, K-, B-csoportú vitaminokat, valamint nyomelemeket, például káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, mangánt, foszfort tartalmaz.
„A csipkebogyóból készült infúziók és teák ajánlottak az immunitás erősítésére a megfázás és influenza idején, az avitaminózis megelőzésére, a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességének növelésére, a szív- és érrendszer javítására, az anyagcsere normalizálására, valamint a bőr és a haj egészségének megőrzésére” – mondta Mihail Kutushov toxikológus.
„A csipkebogyóból készült tablettákat, szirupokat és infúziókat a vitaminhiánnyal, alacsony vérszinttel és kimerültséggel járó különböző betegségek megelőzésére és kezelésére használják. A csipkebogyón alapuló gyógyászati készítmények jótékony hatással vannak a szénhidrát-anyagcserére, a csontvelőre, a májra és az epére” – mondta Anna Alreadygova, táplálkozási szakértő.
Az is bizonyított, hogy a csipkebogyót tartalmazó teák és italok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, valamint kedvezően befolyásolják a vérnyomásmutatókat.
A vércukorszint csökkentésének lehetősége
Tanulmányok azt mutatják, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben, valamint magas vérnyomásban és túlsúlyban szenvedő betegek csipkebogyó főzet fogyasztásával kissé korrigálhatják a vércukorszintet.
Általános tonizáló tulajdonságok
A csipkebogyó és a belőle készült teák hosszú betegség után vagy krónikus fáradtság esetén is „felvidíthatják” a szervezetet: tonizáló tulajdonságokkal rendelkezik, és erősítheti az ereket is.
Segíti a nők egészségét
„A csipkebogyófőzetek segítenek a fogamzás és a terhesség előkészítésében. Hozzájárul a felesleges folyadék kiválasztásához, enyhíti az ödémát. A csipkebogyómagból készült infúzió vagy olaj javítja a vérkeringést és erősíti az immunrendszert” – mondta Anna Alreadygova.
Kinek ellenjavallt csipkebogyó?
Emésztőrendszeri problémákkal küzdő emberek
A rengeteg C-vitamin miatt óvatosan kell kezelni a csipkebogyót a magas gyomorsavtartalmú emberek, valamint a fekélyek és a nyombélbetegségek. Szakértők hangsúlyozták, hogy a csipkebogyóból készült italok a nyálkahártyák irritációjához vezethetnek.
Vérproblémákkal küzdő emberek
„A csipkebogyó fokozhatja a véralvadást, ezért nem ajánlott tromboflebitiszben szenvedőknek és vérrögképződésre hajlamos embereknek” – figyelmeztetett Mihail Kutushov.
Vesebetegségben szenvedők
A csipkebogyó italoknak kifejezett vízhajtó hatása van. Ezért nem fogyaszthatják azok, akiknek vese- vagy hólyagproblémáik vannak – és különösen nem a súlyosbodási szakaszban.
„A csipkebogyó fokozhatja a vízhajtók szedésének hatását, ezért fennáll a szervezet kiszáradásának veszélye” – figyelmeztetett Anna Alreadygova.
Egyéni intoleranciában szenvedők
Egyes emberek szervezete nem fogadja el, elutasítja a csipkebogyót és az abból készült italokat – ez normális. De az ilyen egyéni intolerancia ellenjavallat a növény és a belőle készült tea használatára.
Gyenge fogzománcú emberek
Magas koncentrációban a csipkebogyó és főzete hátrányosan befolyásolhatja a fogzománcot, elvékonyíthatja azt – ez a C-vitamin hatása. A vékonyodó fogzománcú embereknek tartózkodniuk kell a csipkebogyóitalok fogyasztásától. Mindenki más pedig legyen óvatosabb: a főzetet csövön keresztül igyák, és ivás után feltétlenül öblítsék ki jól a szájukat.
Hogyan kell helyesen főzni a csipkebogyót?
Ahhoz, hogy a csipkebogyóból a lehető legtöbbet hozza ki, bizonyos szabályok betartásával kell főzni.
Az ital főzéséhez nem alkalmasak a fém edények, kerámiát, üveget, porcelánt, agyagot kell használni. Magukat a bogyókat sem lehet fémtárgyakkal összetörni, jobb, ha fa vagy kerámia mozsarat használunk.
A növényt és termését nem lehet felforralni, csak a zúzott bogyókat kell leönteni az előfőzött és 75 Celsius-fokosra lehűtött vízzel.
„Egy felnőtt ember naponta nem fogyaszthat 10 csipkebogyónál többet vagy két pohár teát belőle. A folyamatos fogyasztás pedig ne legyen több egy hónapnál, utána legalább egy hét szünetet kell tartani” – mondta Anna Alreadygova.