Egészség
Napi két bogyó a szív és az agy egészségéért
A vérnyomást is kordában tartja

Dr. Shirin Houshmand, a San Diego Állami Egyetem munkatársai klinikai vizsgálatot végeztek 25 egészséges, 60 és 70 év közötti idősebb felnőtt bevonásával. Az Amerikai Táplálkozási Társaságban közzétett kísérlet eredményei valóban elképesztőek voltak.
A vizsgálatban résztvevők 26 g fagyasztva szárított eperport (2 adag friss bogyós gyümölcsnek felel meg) fogyasztottak naponta 8 héten keresztül. Ezután 4 hét szünetet tartottak, utána ismét szedték a kiegészítőt még 8 hétig. A kísérlet során mérték a résztvevők kognitív teljesítményét, kardiometabolikus fittségét, derékbőségét és vérnyomását.
Kiderült, hogy azoknak, akik epret ettek, 5,2%-kal nőtt a kognitív feldolgozási sebesség és 3,6%-kal javult a szisztolés vérnyomás. Ezzel párhuzamosan nőtt a szervezet általános antioxidáns kapacitása is, csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Doktor Khushmand megjegyzi, hogy már végeztek olyan tanulmányokat, amelyek bizonyítják az eper jótékony hatását a szív- és érrendszerre. Az új kísérlet megerősítette a korábbi megállapítások egy részét.
A kutatók szerint egy egyszerű étrendi változtatás, például egy kis adag eper hozzáadása az étrendhez, jelentősen javíthatja az idős emberek egészségét.