Egészség
Népszerű zöldség, ami a legkevesebb rostot tartalmazza
Fontos, hogy más rostban gazdag ételeket is beiktassunk az étrendünkbe

Mire való a rost?
A szakember szerint a rostok elengedhetetlenek az egészséges mikrobiómhoz, amely az immunitásért felelős – számol be az rbc.ua.
„Van egy tanulmány a mikrobiomról. Bebizonyosodott, hogy egy héten több mint 30 növényi terméket kell enni. A növényi termékek közé tartozik mindenféle gabonafélék, hüvelyes, zöldségféle, saláta, gyümölcs, bogyó, dió, magvak.”
Az uborka és a paradicsom mérsékelt mennyiségű rostot tartalmaz, így ezek nem fő források. A következő mennyiséget tartalmazzák:
- uborka – 100 g körülbelül 0,5 g rostot tartalmaz, különösen, ha héjjával együtt eszik
- paradicsom – 100 g körülbelül 1,5 g rostot tartalmaz
Bár ezek a zöldségek jót tesznek az emésztésnek, az ajánlott napi rostbevitel (felnőtteknél 25-30 g) eléréséhez fontos, hogy más rostban gazdag ételeket is beiktasson étrendjébe, például zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
„Ha csak uborkát és paradicsomot eszik, és nem eszik normális mennyiségű gyümölcsöt, zöldet, nem eszik gabonaféléket, hüvelyeseket, akkor nem jut elegendő rosthoz” – tette hozzá a táplálkozási szakember.
Tartalmaz rostot a konzerv?
A konzervek a legkevesebb rostot tartalmazó zöldségforrások. Ezért fontos, hogy rendszeresen együnk friss zöldségeket és gyümölcsöket.
Télen és kora tavasszal friss zöldségekből vásárolhatunk fehér vagy lila káposztát. Találhatunk fagyasztott zöldségeket.
Rostot nemcsak zöldségekből, hanem teljes kiőrlésű termékekből is lehet nyerni. Ide tartozik a hajdina, a tönköly, a quinoa, az amaránt és a különféle gabonafélék. Egy marék dió is tartalmaz rostot.