Egészség

Ezekkel az élelmiszerekkel megelőzhetjük a rákot

Természetes antioxidánsokban gazdagok

A zöld zöldségek, gyógynövények, diófélék és növényi olajok segíthetnek a rák megelőzésében – írja az m24.ru.

Ezekkel az élelmiszerekkel megelőzhetjük a rákot
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Artur Widak

Jevgenyij Arzamaszcev dietetikus és táplálkozási szakértő szerint a zöldek és a zöld zöldségek rostokban, vitaminokban és természetes antioxidánsokban gazdagok. Ezek az élelmiszerek különösen segíthetnek a vastagbélrák megelőzésében. Ehhez a szakértő szerint napi 400 gramm zöldség elfogyasztása javasolt.

A növényi olajok omega-3 zsírsavakban és E-vitaminban gazdagok, emellett antioxidáns-hatásúak is. A rák megelőzésére elegendő napi két teáskanál vagy egy evőkanál belőle. Az omega-3 zsírsavak a diófélékben is megtalálhatóak. Heti 100-150 grammos mennyiségben ajánlott elfogyasztani őket.

Emellett a szakember azt tanácsolta, hogy igyunk elegendő vizet.

„A folyadék felelős a nyirokelvezetésért és az anyagcsere-folyamatok minőségéért. Felelős továbbá a salakanyagok káros összetevőinek eltávolításáért a szervezetből, amelyek negatívan befolyásolhatják a rák kialakulásának kockázatát” – mondta Arzamaszcev.

A szakember azt tanácsolta a szív- és vesebetegségben nem szenvedőknek, hogy naponta körülbelül két liter folyadékot igyanak meg. Ha azonban egészségügyi problémái vannak, érdemes megbeszélni a mennyiséget az orvossal.

Kapcsolódó írásaink