Egészség

Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát ez a két finomság

Egyértelmű a bizonyíték

Egy tanulmány megerősítette, hogy a csokoládé és a kávé rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát – írja a gismeteo.ru.

Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát ez a két finomság
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Jonathan Raa

Brazil tudósok csaknem 6400 résztvevő adatait elemezték egy hosszú távú, több mint nyolc évig tartó, brazíliai felnőttek egészségét vizsgáló tanulmányban.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, csokoládéban és kávéban gazdag étrend csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát. Ez a szindróma olyan tényezők kombinációjával jár együtt, mint a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a derék körüli zsírtöbblet, a kóros koleszterin- és trigliceridszint, ami jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A tudósok az úgynevezett polifenolok – zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, csokoládéban, kávéban, zöld teában és élénk színű gyümölcsökben található természetes vegyületek – hatásait tanulmányozták. Kiderült, hogy a polifenolokban gazdag étrend javítja a kardiometabolikus egészséget.

A tanulmány készítői megjegyezték, hogy korábban is végeztek hasonló vizsgálatokat, de eredményeik a kisebb létszám és a rövid megfigyelési időszak miatt nem voltak annyira meggyőzőek. A tudósok mára biztosak abban, hogy a polifenolokban gazdag étrend hatékony eszközzé válhat a szív- és érrendszeri betegségek és a metabolikus szindróma megelőzésében.

Kapcsolódó írásaink