Egészség

A kávé valóban kilúgozza a kalciumot a szervezetből?

A kávézás számos előnnyel jár

A kávé bizonyos előnyei ellenére valójában megváltoztatja a sav-bázis egyensúlyt, és eltávolít a szervezetből egy olyan fontos nyomelemet, mint a kalcium – számol be a Sports.kz.

A kávé valóban kilúgozza a kalciumot a szervezetből?
A kávé az egyik legjobb a reggel indításában
Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Egy csésze kávé körülbelül hat mg kalciumot vonhat el, de ha naponta egy-két kis csésze kávét fogyaszt, az nem okoz kárt – írja a Sports.kz.

Ha nincs elég kalcium a vérben, akkor elindul a folyamat, hogy kimossa a csontokból, mert a szervezet számára fontosabb, hogy először a szívnek, majd az összes többi szövetnek biztosítson mindent, ami szükséges. Egy másik hormon, amelynek a szervezetre gyakorolt hatását a kávé fokozza, a hisztamin. Ez növeli a szervezet magnézium kiválasztását a vizelettel. A magnézium pedig javítja a kalcium felszívódását. Következésképpen a kalcium a kávé miatt rosszabbul szívódik fel.

Fontos: a tejtermékek (tej, sajt), valamint a mandula, a tojás, a hal, a zöld leveles zöldségek és a diófélék segítenek a kalcium pótlásában. A kalcium egyik forrása az ivóvíz (egy liter akár 350-500 mg-ot is tartalmazhat).

A kalciumhiány tünetei a szervezetben különbözőek lehetnek, és fokozatosan jelentkeznek. A hiány leggyakoribb jelei azonban a következők:

– csontfájdalom és gyakori törések

– izomgörcsök és egyéb görcsök

– fogászati problémák

– szívritmuszavarok.

Kapcsolódó írásaink