Egészség
A kávé valóban kilúgozza a kalciumot a szervezetből?
A kávézás számos előnnyel jár

Egy csésze kávé körülbelül hat mg kalciumot vonhat el, de ha naponta egy-két kis csésze kávét fogyaszt, az nem okoz kárt – írja a Sports.kz.
Ha nincs elég kalcium a vérben, akkor elindul a folyamat, hogy kimossa a csontokból, mert a szervezet számára fontosabb, hogy először a szívnek, majd az összes többi szövetnek biztosítson mindent, ami szükséges. Egy másik hormon, amelynek a szervezetre gyakorolt hatását a kávé fokozza, a hisztamin. Ez növeli a szervezet magnézium kiválasztását a vizelettel. A magnézium pedig javítja a kalcium felszívódását. Következésképpen a kalcium a kávé miatt rosszabbul szívódik fel.
Fontos: a tejtermékek (tej, sajt), valamint a mandula, a tojás, a hal, a zöld leveles zöldségek és a diófélék segítenek a kalcium pótlásában. A kalcium egyik forrása az ivóvíz (egy liter akár 350-500 mg-ot is tartalmazhat).
A kalciumhiány tünetei a szervezetben különbözőek lehetnek, és fokozatosan jelentkeznek. A hiány leggyakoribb jelei azonban a következők:
– csontfájdalom és gyakori törések
– izomgörcsök és egyéb görcsök
– fogászati problémák
– szívritmuszavarok.