Egészség

A hat legegészségesebb chips

Hagyja el a sós, olajos chipset ezekért az egészségesebb, fehérjében gazdag válogatásokért

Semmi sem fékezi meg a snack utáni vágyat, mint egy zacskó ropogós burgonyachips – írja a realsimple.com.

A hat legegészségesebb chips
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A mindennapi sült burgonyachips azonban nem éppen a legegészségesebb snack étel. Ennek oka a nagy mennyiségű zsír, nátrium és rejtélyes összetevő, amelyet sok márka tartalmaz. Szerencsére manapság rengeteg egészségesebb chipsalternatíva közül lehet választani, amelyek meglehetősen jól összehasonlíthatók az eredetivel.

Ezek nemcsak a chips utáni vágy kielégítésében segíthetnek, hanem bizonyos egészségügyi előnyöket is élvezhetnek a folyamat során. Itt felvázoljuk, mitől lesz egy chips több vagy kevésbé egészséges, mint más lehetőségek, a legegészségesebb chipsfajták.

Mitől lesznek a chipsek többé-kevésbé egészségesek?

Amikor meg kell határozni, hogy mi teszi a chipset többé-kevésbé egészségesnek, mint a következő fajta, az összetevők az egyik első tényező, amelyet figyelembe kell venni. „A teljes élelmiszerek, mint például a gyökérzöldségek, hüvelyesek vagy teljes kiőrlésű gabonák, több rostot, fehérjét és tápanyagot biztosítanak a szokásos fehér burgonyához képest” – mondja Brannon Blount MS, RDN. Ezek a további tápanyagok nemcsak az általános egészséghez járulhatnak hozzá, hanem az élvezet utáni teltségérzethez is (ellentétben a szokásos chipsekkel), így kevésbé valószínű, hogy túlzásba viszi.

A hagyományos chips azonban már nem csak burgonyából készül, sok chipsmárka ma már adalékanyagokat, tartósítószereket és egyéb rejtélyes összetevőket tartalmaz. „A kevesebb mesterséges aromát, színezéket és tartósítószert tartalmazó chips általában jobb választás” – említi Blount. Ez azért van, mert bár ezeket az összetevőket technikailag biztonságosnak tekintik a fogyasztásra, általában nem léteznek olyan régóta ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük hosszú távú egészségügyi hatásaikat.

A legegészségesebb chipsfajták

Figyelembe véve ezeket az információkat, valójában nagyon sok finom és tápláló, egészséges chipsopció áll rendelkezésre az élelmiszerboltokban országszerte. Íme hat kedvencünk:

Gyökérzöldségchips

„A gyökérzöldségchips, amely gyakran édesburgonyából, répából vagy paszternákból készül, jó választás, mivel tápanyag-sűrűbb, mint más chipsfajták, nemcsak rostot, hanem vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmaznak” – osztja meg Carli. Ezek a hozzáadott tápanyagok segíthetnek az anyagcsere, a bél, a szív és az immunrendszer egészségének támogatásában – jelentős győzelem a hagyományos burgonyachipsekkel szemben. Ráadásul ezeknek a lehetőségeknek az íze meglehetősen hasonló (vagy véleményem szerint még jobb) az eredetihez, mint a szokásos fehér burgonya rokonai.

Csicseriborsóchips

Meglepő módon a csicseriborsó valójában egy finom chipsalapot eredményez, amely nagyon hasonlít a klasszikus változathoz. „Ezek a lehetőségek magasabb fehérje- és rosttartalmúak a hagyományos chipekhez képest” – magyarázza Blount. A csicseriborsóchips keresésekor Carli azt javasolja, hogy olyan márkákat válasszon, amelyek adagonként legalább két gramm rostot és három gramm fehérjét tartalmaznak. Ez a rost és fehérje elégedettebbé teszi Önt, miközben támogatja az izmok, szövetek, bél, szív és anyagcsere egészségét is.

Lencsechips

A hüvelyesek vonatán maradva a lencse alapú chips is rengeteg ízt és táplálékot kínál. „A többi hüvelyes chipshez hasonlóan a lencsechips is növényi alapú fehérjét és rostot tartalmaz. Emiatt alacsonyabb a glikémiás indexük, ami stabilabb vércukorszint-szabályozáshoz vezet” – magyarázza Carli. A lencse tele van immunrendszer-erősítő és vérszegénység-megelőző vassal is.

Hínársnackek

A tengerimoszat-snackek népszerűsége az elmúlt években valóban robbanásszerűen megnőtt, mint tápanyag-sűrű és szuper ropogós burgonyachips-alternatíva. „Ezek a lehetőségek alacsony kalóriatartalmúak, tele vannak ásványi anyagokkal, például jóddal és vassal, és természetes umami íz forrása” – mondja Blount. A jód egy alapvető nyomelem, amely támogathatja a pajzsmirigy egészségét – figyelemre méltó előnye ennek a chiphelyettesítőnek. A Gimmee különféle tengeri moszatos snacklehetőségeket kínál, rengeteg finom íz közül választhat, akárcsak a Kimnori.

Gyümölcschips

Ha el tudja venni vagy el tudja hagyni a klasszikus chips sósságát, de feltétlenül szüksége van erre a kielégítő ropogásra, a gyümölcschips a tökéletes csere. „Az aszalt gyümölcsökből, például almából, kókuszból, körtéből vagy eperből készült chips egy másik nagyszerű rosttartalmú chips” – mondja Carli. Fogadhat egy egészséges adag antioxidánsra is ezekben a chipekben, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben, miközben erősítik az immunválaszt. „Bár [ezek a chipsek] inkább édesek, mint sósak, azt javaslom, hogy olyan márkákat válasszanak, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, mint például a Bare” – teszi hozzá Carli.

Quinoa chips

„A quinoa chips természetesen gluténmentes, magas fehérjetartalmú, és az összes esszenciális aminosavat teljes fehérjeforrásként biztosítja” – magyarázza Blount. Ez a kiváló minőségű fehérje biztosan elbírja Önt a következő étkezésig, és ennek a chipsnek az íze elég enyhe ahhoz, hogy bármilyen szeretett mártogatóssal tálalja. Július végén finom chia- és quinoatortilla-stílusú chipset készít, amely tökéletes a kedvenc salsa és guacamole receptjeihez.

Kapcsolódó írásaink