Egészség
Ez az ital csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Fontos, hogy rendszeresen, mértékkel és néhány egyéb szabály betartásával fogyasszuk

„A maximális hatást akkor érjük el, ha naponta kávét iszunk anélkül, hogy cukrot vagy akár édesítőszert adnánk hozzá. De a tej és a tejszín az italban nem volt hatással az eredményre - mondja az endokrinológus.
Azoknál, akik naponta egy csésze feketekávét ittak, tíz százalékkal kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Azoknál, akik cukrot adtak hozzá (legalább egy teáskanálnyit), a védőhatás a felére, öt százalékra csökkent. A mesterséges édesítőszerrel ízesített kávé körülbelül hét százalékkal csökkentette a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A tanulmány hatalmas: három tudományos közlemény, 34 év követési idő és közel 290 ezer résztvevő. Közülük több mint 13 ezernél végül cukorbetegséget diagnosztizáltak. A kávé egy szép módja lehet a betegség megelőzésének, ha rendszeresen, mértékkel és néhány egyéb szabály betartásával fogyasztjuk. A koffein csökkenti a cukorbetegséggel összefüggő gyulladást a szervezetben, és még abban is segít, hogy kevesebb súlyfelesleget szedjünk fel – írja az orvos.