Egészség

Tea, amely megvéd a ráktól

Rengeteg előnnyel jár

Sokan isznak a reggeli kávé helyett zöld teát, és milyen jól teszik! Ez a teafajta tele van antioxidánsokkal, úgynevezett polifenolokkal, amelyek számos egészségügyi előnnyel, többek között a szív egészségének és az agyműködésnek (például a magas vérnyomás, agyvérzés, emelkedett koleszterinszint) javulásával hozhatók összefüggésbe. A polifenolok egy típusának, pontosabban a katechineknek van a legnagyobb „erejük” a rákmegelőzésben – írja az Elle.

Tea, amely megvéd a ráktól
Ez a teafajta tele van antioxidánsokkal, amelynek számos egészségügyi előnye van
Fotó: AFP/Robert Harding/Robert Harding RF/Frank Fell

Azért fontos szót emelni az antioxidánsok mellett, mert ezek döntő szerepet játszanak a sejtek védelmében, így hozzájárulhatnak a rák és más betegségek gyógyításához. A rendszeres zöldtea-fogyasztás – számos kutatás bizonyította –, gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságai mellett, felgyorsítja az anyagcserét, javítja az agyműködést, és az általános közérzetünk is jobb lehet tőle – számol be az Elle.

Ezért védhet meg leginkább a ráktól

A legutóbbi tanulmányok összefüggésbe hozták a zöldtea-fogyasztást többféle rák csökkenő kockázatával. A Breast Cancer Research and Treatment folyóiratban megjelent kutatás szerint a rendszeresen zöld teát fogyasztó nőknél kisebb volt a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem ittak ilyen italt. A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention folyóirat pedig arról számolt be, hogy a rendszeresen zöld teát fogyasztó férfiaknál lényegesen kisebb volt a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztják. A kutatók itt kitértek arra is, hogy a zöld teában található katechinek gátolhatják a daganat növekedését, és visszaszoríthatják a prosztata gyulladását. Sőt még a vastagbélrák kockázata is csökkenthető vele! A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy a katechinek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai kiemelt szerepet játszhatnak ebben a védőhatásban.

Legyen bio, és ne forrázzuk!

Az a jó hír, hogy a zöld tea fogyasztása könnyen beilleszthető a napi rutinba, de fontos, hogy minőségi fajtát válasszunk. A bio jelzést is érdemes figyelni, mivel ezek a termékek kevesebb eséllyel tartalmaznak káros rovarirtó szereket és különböző vegyi anyagokat, amelyek sokat visszavethetnek az egészségügyi előnyökből. A tea elkészítése sem mindegy: a katechinek koncentrációjának maximalizálása érdekében körülbelül 71–82 °C-os vízben kell áztatni, nagyjából két-három percig. Soha ne öntsük le a füvet forrásban lévő vízzel, mert az tönkreteheti a zöld teában lévő, kényes vegyületek egy részét. Citrommal és/vagy mézzel is ihatjuk, ahogy jól esik.

Az étkezés és a sport is számít

Ne feledjük, hogy bár a zöld tea fogyasztása csökkentheti a rákos sejtek kialakulását, fontos az egészséges, kiegyensúlyozott étrend is. Együnk minél többféle gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét és egészséges zsírokat. Különösen ajánlottak a keresztes virágú zöldségek – például a brokkoli és a karfiol –, a piros bogyós gyümölcsök, valamint az omega–3 zsírsavakban gazdag, zsíros halak. Sportoljunk rendszeresen, és kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást is.

Kapcsolódó írásaink