Egészség
Mintaétrend az autoimmun diéta
A gyulladás csökkentése érdekében előnyben kell részesíteni a minőségi, tápanyagban gazdag ételeket

A tej és a tejtermékek az autoimmun betegségben szenvedők számára nem kívánatosak
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Sina Schuldt
Az AIP-étrend csökkentheti a szervezetben fennálló gyulladást, így bizonyos – autoimmun betegségek kiváltotta – tüneteket is enyhíthet. A tiltott ételek egy részét idővel vissza lehet építeni az étrendbe, de közben figyelni kell, hogy újra megjelennek-e a kellemetlen tünetek. A gyulladás csökkentése érdekében előnyben kell részesíteni a minőségi, tápanyagdús ételeket, és lehetőleg helyi termelőktől, hentestől kell beszerezni a friss alapanyagokat.
Amelyeket mindenképp kerülni kell:
- gabonafélék (zab, búza)
- rizs
- tej, tejtermékek
- tojás
- hüvelyesek (például bab, lencse, borsó, csicseriborsó, cukorborsó)
- készételek
- olajos magvak
- a burgonyavirágúak rendjébe tartozó zöldségek (paradicsom, padlizsán, paprika és krumpli)
- cukor és édesítőszer
- vaj
- az összes olaj (kivéve avokádó-, kókusz- és olíva-)
- adalékanyagok
- alkohol, kávé