Egészség

Konzervek, amik májrákot okoznak

A magas páratartalom, a rossz szellőzés és a tárolás hőmérsékleti rendszerének be nem tartása lehet a baj

Marina Makisha táplálkozási szakértő és Szergej Agapkin rehabilitológus arra a halálos veszélyre figyelmeztetett, amelyet a közönséges konzervek rejthetnek – számol be a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.

Konzervek, amik májrákot okoznak
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

Agapkin konkrétan megjegyezte, hogy egyes konzervekben fekete penész jelenik meg, amit az átlagember a vásárlás után nem feltétlenül vesz észre. Eközben halálos veszélyt jelent – írja a Sports.kz.

A fekete penész felhalmozódik a szervezetben, és végül a májrák egyik legsúlyosabb típusát, a hepatokarcinómát okozza. Agapkin elárulta, hogy az orvosok véletlenül bukkantak erre a rejtett veszélyre. Az egyik orosz régióban ugyanis szokatlanul nagy számban tört ki pontosan a hepatokarcinóma. Az orvosok megkongatták a vészharangot, nagyszabású vizsgálatokat kezdeményeztek, és megállapították, hogy a sok haláleset mögött álló bűnös a sok konzervet érintő fekete penész.

Makisha hozzátette, hogy a fekete penész a konzervek teljes tartalmát fogyaszthatatlanná teszi. Nem lehet csak úgy levágni a fertőzött részt, és megenni a többit. A halálos elem mélyen behatol magába az ételbe, ezért a legkisebb jelére is ki kell dobni a konzervet.

Hivatkozás: fekete penész – a gombák egy csoportja, amely zöldes, sötétszürke vagy fekete színű váladékokat és foltokat jelent. A magas páratartalom, a rossz szellőzés és a tárolás hőmérsékleti rendszerének be nem tartása miatt jelenik meg.

Kapcsolódó írásaink